вівторок, 9 травня 2023 р.

« Збережемо природну «чудасію»

 


Краса природи нашої Землі не перестає нас дивувати. На всій території планети зустрічаються неймовірні рослини. . Вона, природа, часом народжує такі шедеври, дивлячись на які завмираєш в захопленні. Серед великої кількості  рослинності  є  й такі, що можуть замінити хлібозаводи, кондитерські та здатні виробляти молоко.  І це не жарт. На жаль, таких чудес з кожним роком стає все менше..  Але й те , що ще збережено в скарбниці природи, здатне дивувати нас і сьогодні. Отож, якщо хочете дізнатися про природну «чудасію»- публікація бібліотеки-філії №12 для вас. Запрошуємо!

      


У Бразилії є дерево під назвою «молочна соска». Досить зачепити кінчиком ножа стовбур цього дерева — і з кори потече рослинне «молоко», сік цього дерева має такий вигляд. За один раз дерево дає до 4 л молока, яке перед вживанням потрібно тільки розбавити водою і закип’ятити.

         Цукеркове дерево, або говенія  солодка. Це  дерева, 8-15 м висотою.


Плоди  завдовжки до 4 см, химерно покручені, завтовшки з олівець, їстівні, солодкі, трохи кислуваті, мають приємний аромат, а на смак нагадують ізюм у суміші з високосортною динею. Недаремно говенію називають не лише цукерковим, а й ізюмним деревом, і навіть кривим фініком.

         Хлібне дерево. Росте на островах тропічної Океанії. Трохи схоже на дуб, але на ньому не маленькі жолуді, а  здоровезні «хлібини» до 12 кг вагою! Смак – щось середнє між хлібом та картоплею. Дозрілі нагадують еклери.

        


Суничне дерево.  Найбільше їх видів росте в Мексиці. Його плоди зовні дійсно нагадують плоди суниці — яскраво-червоні,  вкриті неначе маленькими «пухирчиками».  Плоди суничного дерева їстівні, вони соковиті і солодкі. З них готують варення, вино і лікери.

       



   Дерево  кеппель. Батьківщина  Індонезія, о. Ява. Висота 20-24 метри. Плоди ростуть прямо на стовбурі, достиглі нагадують на смак манго чи виноград. До речі, його використовують і  як дезодорант! Потрапивши на шкіру, надає  їй ніжного аромату фіалок.

          Проте досить про « їжу». Є й інші цікавинки!

           Мильне дерево. Аборигени Америки використовують плоди мильного дерева, як мило чи шампунь, або пральний порошок. Розтер  горішки мильного дерева – і маєш шампунь чи мило. Як, кажуть --100 відсотків натуральний продукт!

           


 Ну і на останок про те, без чого нинішнє людство не може обійтися. Про пальне.   

           Дерево-бензоколонка, або копаіфера.   Росте в джунглях Філіппін. В його плодах є сік, що загоряється від іскри. Сік дуже схожий на бензин. Його збирають в каністри прямо з дерев і без будь-якої  переробки заливають в автомобільні баки замість звичайного бензину. Везе ж філіппінцям!

             


Наш світ дивовижний, неповторний і якщо ми втратимо  чудесні дари природи -- то що ж залишимо нащадкам?

            


 Любімо, захищаймо природу, її «чудасію». Це ніколи нас не підведе! 

           

Немає коментарів:

Дописати коментар