четвер, 29 вересня 2022 р.

«Не буває геноциду проти одного народу»

 

29 вересня 1941 рік.Бібліотека-філія №12 пропонує вам повернутися у минуле на   81 рік до  київської осені. З 8-ї ранку  Мельниківською вулицею ішов величезний натовп  єврейського народу: старі люди, які навіть не могли самі ходити, їх несли на руках, ішли жінки, тримаючи на руках маленьких  дітей, в очах яких застиг переляк, ішли молоді дівчата і хлопці, підлітки. Люди несли з собою свій не хитрий скарб, який дозволили взяти з собою окупанти. Десь далеко грала весела  музика, і попри тривожні думки люди відганяли від себе страх. Та виявилося людей  гнали на смерть. І музика потрібна була, щоб заглушити кулеметні черги, які «косили» безжалісно беззахисний народ.

 ….. «Кажуть люди: десь тут у долині

        Всі живцем закопані були.

         Тут Юрко і чорноока Хана,

         Всі малі товариші мої.

         Тут земля, а в ній глибока рана,

         Не чіпайте, боляче землі.

                              Ліна Костенко.


Бабин Яр - це слово стало відоме в усьому світі, як символ геноциду проти єврейського народу. Але не буває геноциду проти одного народу. Геноцид завжди проти всіх!

 За два дні, 27 вересня,  в цьому Яру були розстріляні київські підпільники і циганський табір. Бабин Яр став спільною могилою для циган, євреїв, і для кращих представників української інтелегенції, зокрема всієї редакції  «Українського слова», серед них  редактор Іван Рогач та талановита  


35-річна поетеса Олена Теліга зі своїм чоловіком Михайлом Телігою.

Головним організатором геноциду був штандартенфюрер СС Пауль Блобель. Це саме його  жорстока нелюдська зондеркоманда знищила тисячі київських євреїв . Пройшло майже 10 років, поки  кара знайшла нелюда. У 1951 році за вироком суду  його було страчено.

В ті жорстокі часи  кияни, часто  ризикуючи життям, намагалися врятувати хоч когось із євреїв від лютої смерті, переховуючи їх. На сьогодні існує фонд «Праведники Бабиного Яру», який нараховує декілька сотень людей, котрим вдалося врятувати євреїв. Як виявилося, близько 1500 київських євреїв було врятовано!  Бо для українського народу  ніколи не буває чужої біди і чужого горя! Адже  Мир і Злагода- ось головне, що  потрібно  багатонаціональному українському народу сьогодні! Адже пам’ять- то є наша совість!

Немає коментарів:

Дописати коментар