четвер, 8 вересня 2022 р.

Літературна подорож «Касир в сідлі ковбоя» ( до 160-річчя американського письменника О.Генрі)

     

О. Герні – великий майстер американської новели, який блискуче увійшов в історію світової літератури. Якщо ви втомилися від важких і незрозумілих книг, тоді вам негайно треба взяти в руки томик  О. Генрі. Тим більше, що днями, 11 вересня, письменнику виповнюється 160 років від дня народження. Бібліотека №12 запрошує своїх читачів на літературну мандрівку присвячену цьому  «Касиру в сідлі ковбоя».

        Народився О. Генрі 11 вересня 1862 року в Гринсборо, штат Північна Кароліна. Справжнє ім’я його Вільям Сідні Портер. О. Генрі – це літературний псевдонім, під цим ім’ям він увійшов у світову новелістику. Найпопулярнішою версією є: псевдонім О'Генрі письменник обрав тому, що шкільний учитель Портера не переставав захоплюватися здобутками американського фізика Джозефа Генрі, часто вигукуючи на уроках : «О, Генрі! Ти відкрив те-то і те-то…»

               Письменник багато вистраждав, перш ніж до нього прийшли багатство і популярність.   Коли Портер закінчив школу, батько влаштував його на роботу в аптеку. Після цього Портер перепробував мільйон професій. Так, зокрема, він був і бухгалтером, і креслярем, і касиром, і репортером, і звичайно ж ковбоєм… Аж раптом у банку, де він працював, була виявлена недостача  в 1150 доларів — і всю вину за це звалили на нього. У 1895 році Портера звинуватили в недостачі, його звільнили з банку і притягнули до суду. Хоча рідні і компенсували його розтрату, це не допомогло уникнути покарання.

Відбуваючи свій перший термін у тюрмі міста Колумбус, він у 1899 році написав оповідання «Різдвяний подарунок Діка-Свистуна». За своє життя О. Генрі написав 273 новели і оповідання, і тільки один великій твір — роман «Королі і капуста». Повне зібрання його творів становить аж 18 томів!                                  

               

             


  Наприкінці 1903 року О. Генрі підписав контракт із нью-йоркською газетою "World" на щотижневу здачу короткого недільного оповідання — по сто доларів за один твір. Цей гонорар на той час був досить великий. Річний заробіток письменника дорівнював прибуткам популярних американських  романістів. Скажений темп роботи, в якому працював О. Генрі,  міг вбити й більш здорову людину, ніж він.

         


Але письменник  не міг відмовити ще й іншим періодичним виданням. Іноді, сидячи в редакції, він дописував відразу дві  новели, а поруч переминався редакційний художник, чекаючи, коли можна буде розпочати ілюстрування. Письменник уникав товариства літературних побратимів, прагнув до самоти, цурався світських прийомів, не давав інтерв'ю. По кілька діб без поважних причин блукав Нью-Йорком, потім замикав двері кімнати й писав…

                                  


Останні тижні життя О. Генрі провів сам-один у злиденному готельному номері. Він хворів, багато пив, уже не міг працювати. На сорок восьмому році життя в нью-йоркській лікарні він перейшов у інший світ, на відміну від своїх героїв, так і не діставши чудесної допомоги…

                                    


        На могилі письменника скромний надгробок з його ім’ям. І завжди лежать гроші. Всі поціновувачі його таланту висипають на надгробок рівно 60 центів, як спогад про героя «Дари волхвів» та шану  самому письменнику. Якщо колись доля закине вас у Ешвіл, що в Північній Кароліні, відвідайте могилу письменника,  покладіть 60 центів на надгробок – хвилини того задоволення, що ми отримали читаючи його новели, варті того!

Немає коментарів:

Дописати коментар