пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

Інформхвилинка «Комікси-найцікавіші і найрейтинговіші дитячі історії (День народження комікса)

 


Напередодні Дня народження такого виду творчості, як комікси, давайте разом з бібліотекою-філією №12 поринемо в історію та цікаві факти.




 Отже ко́мікс або мальо́пис (від англ. comic — комедійний, комічний, смішний) — послідовність малюнків, зазвичай з короткими текстами, які створюють певну зв'язну розповідь. Тексти мають специфічну форму «мовної бульки», яка передає мову чи думку персонажа, заголовків і титрів. Початково комікси використовували, як карикатури для ілюстрації, і розважали цікавими і простими історіями, далі комікси розвинулись в окремий вид мистецтва з багатьма піджанрами.

  


В залежності від уточнення терміну, походження коміксів в Європі можна віднести до 15 століття, де вони малювалися на шматках картону, фресках , гобеленах, вітражах . Однак, сучасна форма коміксу (з панелями, кадрами, використанням тексту всередині картинки в «мовній бульці»), як і сам термін «комікс», датується кінцем 19 століття і з’являється в журналах та газетах. Створюються цілі  видавничі компанії. Однією з найбільших  є компанія «Marvel».Нею були випущені такі шедеври: «Фантастична  четвірка», «Неймовірний Халк», «Люди-Х», «Людина-павук» та інші. 

Переваги коміксів для дітей - створення так званих стрипів (Strip, Comic strip), які складаються  із невеличких історій, і  видаються в газетах чи журналах. Комікси дуже спрощують певні історії й взагалі прямо говорять про ті чи інші речі. Але в цьому й особливість коміксів, оскільки спрощувати і правильно подавати ту чи іншу історію, чи героя ― дуже складно.  Якщо повернемося до питання, хто все ж таки є автором коміксу, — художник чи письменник, — то в Америці це письменник. Його ім’я й пишуть першим, і оцінюють більше, він часто вибудовує всю концепцію коміксу. Але якщо беремо Європу, наприклад, традицію bande bessinée у Франції, то там часто художника пишуть першим, а письменника другим.

Цікаві факти про комікси

1.Першим американським коміксом став «Ведмедик і тигр» виданий у 1892 році.

2.Відомим творцем коміксів є Рудольф Деркс .Саме він вигадав «бульбашки»- рамочки в яких розміщують мову персонажів.

3.Перший номер коміксу про Супермена було придбано за 1 мільйон доларів, а у далекому 1938 році його можна було придбати за 10 центів.

4.За 100 тисяч євро придбали оригінал титульної картинки коміксу «Чорний острів».

5.Комікси подарували українському кінематографу режисера Олександра Довженка! Ще поки він був художником Сашком — саме так він підписував свої карикатури і шаржі в тодішній пресі, — Довженко малював комікси.


 6.«Чорні смурфи» - так називається перший комікс про блакитних смурфиків. Таким був задум автора Peyo в 1959 р., коли був опублікований цей перший комікс.

7.У світі є справжнє містечко, де живуть найвідданіші смурфо-фани, які ще з 2011 року перефарбували всі свої будинки у блакитний колір! Це - Хускар в Іспанії.

8. Українське видавництво «Ранок» випустило навчальні комікси про правила безпеки під час війни.

І пам’ятайте, що читати комікси- це так само, як гризти горіхи: можна від надмірного захоплення засмітити мізки, а можна отримати  користь і задоволення. Сподіваємось, що для вас це буде приємне читання!!

Немає коментарів:

Дописати коментар