пʼятницю, 8 липня 2022 р.

Екологічна мандрівка «Наш Дніпро- Славута»

 


Територією України протікає більше 23 тисяч річок. Усі вони дуже різні: глибокі, мілкі, широкі, вузькі, здебільшого чисті, але місцями не дуже, стрімкі, спокійні…   Тому Бібліотека №12 запросила своїх користувачів помандрувати водами Дніпра-Славути. Діти мали можливість почути розповідь про Дніпро та переглянути чудовий, яскравий  відеофільм «Немає іншого Дніпра». Адже  щороку  відзначається Міжнародний день однієї з найбільших  річок- Дніпра.  Це неофіційне екологічне свято,  та від цього  воно не менш  значуще і потрібне.


Назва річки «Дніпро»  почала зустрічатися в літературних пам’ятках першої половини IV століття нашої ери. Походить від давньо-східно-іранського «велика ріка». Давні греки називали Дніпро Борисфеном, що означає «той, що тече з Півночі», предки українців, давні східні слов’яни – Славутичем («син слави») – ця назва й досі іноді використовується як синонім, особливо як поетична назва. Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи. Довжина ріки – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну 504 тис. кв. км. У басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% загальноукраїнських. У Дніпрі водиться 65 видів риб із 72, зареєстрованих в Україні. Основні промислові види риб – лящ, судак, короп, щука, окунь, білий амур.


Та нажаль екологічний стан річки Дніпро катастрофічний.Після деяких досліджень стану басейну Дніпра, чистота  річкових вод, м’яко кажучи, залишає бажати кращого.У поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявлено 161 забруднювач, зокрема, гербіцид , метали кадмій і нікель. Згідно досліджень  було виявлено значні перевищення вмісту синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів та речовин, які використовується у парфумерії, – синтетичного мускусу, важких металів: цинку та міді, а також ртуті. 



Крім того, значну частку забруднення Дніпра становить продукція агрохімічної індустрії.   Іншою серйозною проблемою екології Дніпра є порушена природної екосистеми та “цвітіння” води у водосховищах. “Цвітіння” Дніпра є наслідком процесу розмноження низки видів синьо-зелених водоростей, або ж ціанобактерій. Як наслідок, спостерігається біологічне забруднення води. У ній з'являються токсичні сполуки та велика кількість органіки, що своєю чергою створює живильне середовище для бактерій, в тому числі й небезпечних патогенних. Крім того, виникає дефіцит кисню у воді, що стає причиною смерті риби та інших водних жителів.

                 Нам українцям вкрай необхідно берегти Дніпро!!. Адже попереду в нього ще багато важливих справ: «очищення» від шкідливих речовин, збереження краси ідніпровських схилів, забезпечення українського народу життєдайною, чистою  водою.

Пам’ятаймо слова Великого Кобзаря : « Нема на світі України, немає другого Дніпра».

Немає коментарів:

Дописати коментар