суботу, 23 липня 2022 р.

Година інформації "Літературний та життєвий тандем" ( 55-річчя братів Капранових)



24 липня виповнюється 55 років українським письменникам, видавцям, публіцистам, громадським діячам і блогерам братам Дмитру та Віталію Капрановим.


Біографія письменника – це його книжки:«Кобзар 2000».«Мальовнича історія Незалежності».«Приворотне зілля»,«Веселих свят!»,«Щоденник моєї секретарки»,«Зоряний вуйко»,«Закон Братів Капранових»,«Рута»....

 Але людей часто цікавлять побутові питання – родився, вчився, одружився. Тим більше, коли йдеться про такий екстраординарний випадок, як цей – брати-близнюки. Тому бібліотека філіал № 12 пропонує  зазирнути у життя  таких красивих, талановитих чоловіків.

 Родина їхня з півдня: по материнській лінії з Одещини, по батьківській – з Миколаївщини. Самі  вони виросли в Очакові Миколаївської області і вважають його своєю батьківщиною. Там-таки, в Очакові у 1984 році закінчили середню школу.

Чимало цікавих історій відбулося в їхньому  дитинстві  .Ось деякі: щоб розрізняти хлопців, в дитячому садку їх мастили зеленкою. Та коли одного разу вони вирішили помінятися іменами, з’ясувати, хто насправді Віталій, а хто - Дмитро стало взагалі неможливо. А це вже  інша: якось хлопцям купили нові сандалі, однак в магазині залишилася лише одна пара червоних, і одна - зелених. Капранови на відріз відмовилися взувати їх, бо різного носити не хотіли. "Скінчилося все тим, що  вони вирішили носити по одному зеленому, і по одному червоному.


 Крім звичайної школи, закінчили спортивну (греко-римська боротьба) та музичну (фортепіано).Вищу освіту отримували в Уральському Політехнічному інституті, (м.Свердловськ) та Московському енергетичному інституті за фахом “Технічна кібернетика”. 1988 році  одружилися з сестрами-близнючками і переїхали до Москви, де за іронією долі жили на вулиці Івана Франка. 
Працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі, отримали досвід керівної роботи. На початку 90-х у Москві організувався потужний український діаспорний рух. Тоді ж взялися за перо і почали писати свою першу книжку “Кобзар 2000”. Писали 10 років, дописували вже у Києві, куди перебралися 1998 року. Причина переїзду банальна –  не можливість реалізації себе як творчих людей у Росії. Українці мають жити в Україні. Брати Капранови - власники видавництва «Зелений пес».


Зазвичай в парі є лідер, який бере на себе активність і відповідальність. Однак Віталій і Дмитро, подібно до велосипедистів,  щораз обмінюються посадами і повноваженнями, а роль лідера постійно переходить від одного до іншого. У зв’язку з цим трансформуються і їхні характери і поведінка. За словами Братів Капранових, писати вдвох - це особлива категорія творчості. Численні редакції приводять до первинної якості тексту. Це відкрита техніка, подібна до того, як знімається кіно. На майданчику ніхто не варить в собі ідеї. Розмовляючи, висловлюючи свої думки, Капрановим часто вдається вирішити ті питання, які одиночка-письменник не зможе з’ясувати.

Окрім письменництва, Віталій і Дмитро чудово вправляються в музиці. Зокрема, вони є зачинателями нового незвичного стилю "кобза-реп", з яким сьогодні виступають по всій Україні. Музичний дует братів склався ще з часів музичної школи і домашніх концертів. У дитинстві в сім’ї Капранових постійно діяв домашній театр, де режисером була бабуся( досить досвідчена жінка,яка володіла декільками мовами), а Віталій і Дмитро зі старшим братом - акторами. Запрошували  друзів, ставили Котляревського, Гоголя.

 Зараз Капранови живуть в одному великому будинку, збудованому спеціально під дві родини. Один поверх дитячий, інший - батьківський, а на першому спільному поверсі висить корабельна ринда, дзвоном якої всіх скликають на вечерю чи сімейне зібрання.

Сьогоднi Братiв Капранових можна побачити на різних телеканалах  у програмi «Брат за брата». Є i кінопроекти – це зйомки у фільмі Михайла Іллієнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» та фільмi «Чорний козак» режисерів Неомі Уманя (США)  та  Істана Розумного (Канада).

Брати Капранови пишуть книги, які хочеться  читати та пізнати щось нове. І не важливо, чи це буде історико-популярне дослідження, чи містика або детектив. Отже Брати Капранови – майстри слова.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар