четвер, 14 липня 2022 р.

Публікація «Отруйні, корисні й неймовірно красиві» (до Всесвітнього дня змій)


                      

            Мало хто з представників багатої світової фауни «удостоївся» власного свята, але граціозна, мудра, а іноді дуже небезпечна змія стала однією з перших.

Походження сучасного свята до кінця не зрозуміле, проте ентузіасти дикої природи відмічають його з великим задоволенням.

 Єдине почуття в більшості людей по відношенню до цих дивовижних рептилій – це страх. А чого просто не помилуватися особливо екзотичними та красивими  особинами ? Саме цим можна й зайнятися 16 липня, коли відмічають Всесвітній день змій (Word Snake Day).  Бібліотека №12 запрошує всіх,  хто цікавиться  природою, приєднатися й прочитати цю публікацію.

          

Змія – один з найдавніших міфологічних персонажів і «почесті» їй віддають з  незапам’ятних часів. Змії займали в житті людей особливе місце. Вони вважалися або посланцями пекла, або їх обожнювали та поклонялися їм. У нас, християн,  змія – це недобра та таємна сила, це лихі наміри, це спокуса (згадаймо хоча б Адама та Єву). На Сході – це символ мудрості, сили, можливо тому, що змії тисячоліттями жили поряд з людьми. І якось так сталося, що в Азії та на Сході люди навчилися жити поряд з цими рептиліями, ну а вони – поряд з людьми. Стародавня Греція, Скіфія поклонялися зміям, навчилися використовувати їх в лікуванні різних  захворювань, ну і звичайно використовували їх отруту.

     


 На сьогоднішній день відомо 3681 вид змій, а лише 600 видів з них є отруйними! Ми не пропонуємо відразу завести собі вдома тераріум, хоча дехто і тримає їх удома. На нашу думку – це вимагає  неабиякої витримки та  сміливості. Вони, змії, мають право  на існування. А люди повинні з повагою ставитися до цих представників живого світу. На закінчення традиційно кілька  фактів про змій. А раптом ви чогось не знали про них?

                                   


Ісландії, Ірландії, Новій Зеландії та Антарктиді.

2. Страх перед зміями – «герпетофобія» є найпоширенішою фобією на землі.

3. Найотруйніша змія – тайпан Маккоя, отрута її у 180 разів сильніша за отруту   королівської кобри!

4. Змії глухі. Вони продовжують рости на протязі всього життя.

 5. Найшвидша змія – чорна мамба, що розвиває  швидкість до 16 кілометрів на годину.

 6. 1948 року зображення змії, яка обвиває чашу, стало символом медицини.

        Змії є героями численних літературних творів. Згадаймо казки про Зміючку Оленочку та Змія Горянина, чудову казку Кіплінга про Мауглі, який дружив з удавом Каа… Сучасні письменники теж віддають шану Зміїї. Ось деякі твори, де головними «героями» є змії:                                         

 Перріс С. «Змій в Ессексі»,  Сапковський А. «Змія», Корній Д. «Пригоди Змія багатоголового», Ольгіч А. «Приручити змія». Книги чудові, пригоди незвичайні. Прочитайте, вони, змії, того варті.

Немає коментарів:

Дописати коментар