понеділок, 6 червня 2022 р.

Екологічна мандрівка «Океан-це життя» (Всесвітній день океанів)

 


Вода – основа життя. Тому щороку 8 червня людство відзначає Всесвітній день океанів.  Дата була затверджена у 1992 році на Всесвітньому саміті ООН з довкілля і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія).  Бібліотека №12  ставить за мету нагадати  всім про проблеми та збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і  не стабільну екологічну ситуацію в океанах. Девізом Дня океанів став вираз - «Наші океани – наша відповідальність».


Понад дві третини нашої планети покрито водою. Тому океани та моря впливають на клімат, і є середовищем проживання різних морських  риб, тварин і птахів, використовуючи які, людина забезпечує своє існування. Всього існує 5 океанів: Північний Льодовитий, Тихий, Атлантичний, Індійський і Південний. Тема охоплює множинні проблеми, що виникають з вини людини в Світовому океані. Океани займають три чверті поверхні Землі, містять 97% водних запасів, займають за об’ємом 99% всієї площі планети і є невід’ємною частиною процесу сталого розвитку.


Цікаві і дивовижні факти про океани.

1.Північний Льодовитий океан вважається самим невивченим з усіх океанів. Він має безліч льодовиків і айсбергів.

2. Якщо всі льодовики Північного Льодовитого океану розтануть, то рівень Світового океану підніметься на 10 метрів.


3. У Тихому океані знаходиться приблизно 25 000 островів.Площа океану більша за всю площу суші на планеті.

4. Середня глибина цього океану досягає 4000 метрів. Швидкість Тихоокеанського цунамі перевищує 750 кілометрів на годину.

5. Атлантичний океан володіє самою солоною водою з усіх океанів.

6. Біля берегів Північного Льодовитого океану мешкають найбільші тюлені.

7. Найбільша у світі натуральна перлина була знайдена в Тихому океані біля філіппінського острова Палаван. Її довжина — 24 см, ширина — 16 см, а вага — понад 6 кг.

8. На дні морів і океанів є гарячі гейзери, що нагрівають воду до 400°C. Вода там не закипає лише через величезний тиск.

9. У водах Індійського океану мешкає величезна кількість істот, смертельно небезпечних для людини.

10.  Скільки солі міститься у воді Світового океану? Якби всю її можна було витягти, то цією сіллю вдалося б покрити всю сушу багатометровим шаром.


11.Однією з головних причин забруднення океанських вод є забруднення повітря. Близько 33% всіх шкідливих токсичних речовин у воду потрапили саме з повітряного простору, а 44% потрапляють з річок і морів.

12. Забруднення океану відбувається просто жахливими темпами. У північній частині Тихого океану, наприклад, плаває цілий «континент» зі сміття, розмір якого може досягати 15 млн кв. км.


13. У верхніх шарах Атлантичного океану на глибині до 200 м плаває 12-21 млн тон пластикового сміття. Про це йдеться в дослідженні Національного океанографічного центру Великобританії, опублікованому в журналі Nature Communications.

14.Океан здатний забезпечити енергією все людство на довгі роки вперед, адже енергія хвиль, припливів, течій, солоності і різниці температур — все це може стати невичерпним джерелом енергії для людини.

15. Найвища гора в світі знаходиться в океані. Рекордсменом у цьому сенсі є гавайський вулкан Мауна-Кеа. Над рівнем моря він піднімається лише на 4205 метрів, однак загальна його висота становить 10203 метра.

16.  В цілому, океан бере участь у житті кожного з нас, адже 90% всіх торгових сполучень між країнами досі відбуваються з допомогою судноплавства.

Дослідження водних ресурсів океанів не припиняється ні на мить, адже вони приховують ще так багато секретів. Люди нехтують простими правилами, не думаючи про наслідки. Та сьогодні жителі Землі переймаються більш реальними проблемами – забрудненням та надмірним нагріванням вод. Але ми хочемо жити на чистій планеті.  Тож давайте піклуватися про те, що дає нам природа.

Немає коментарів:

Дописати коментар