понеділок, 13 червня 2022 р.

Публікація «Куди нитка туди й голка» ( 13 червня - день народження швейної машинки)

   

13 червня відзначається  цікаве хоч і неофіційне свято. День швейної машинки. Але його відзначають в усьому світі. Свято нерозривно пов’язане з історією появи швейної машинки, що ознаменувала початок революції в текстильній промисловості та стала для багатьох господинь обов’язковим інвентарем у будинку. Наша бібліотека №12 запрошує всіх, хто користується пошитими речами, а хто ж ними не  користується, дізнатися  про це диво техніки  -   про історію  швейної машинки.

         Англійський винахідник Томас Сейнт 13 червня 1790 року запатентував конструкцію першої швейної машинки, яка не набула поширення і призначалася для зшивання шкіри та парусини. Ця дата і стала підставою для святкування Дня швейної машинки. Було дуже багато спроб створити машинку, яка б шила все: від  хутра до мережива… Історія зберегла імена Карла Візенталя, винахідника двокінцевої  голки з вушком на кінці, Бартелемі Тімонньє, який сконструював повнофункціональну швейну машинку. Та тільки  в 1845 році американському механіку Еліасу Хоу вдалося створити першу практично нинішню швейну машинку, що давала подвійний шов та 300 стібків у хвилину!

     

  Отож батьківщиною швейної машинки вважається Америка. Саме в Америці вона пройшла свою еволюцію, явивши світу механіка, винахідника, підприємця Айзека (Ісаака) Зінгера. Зінгер дав машинці друге життя, ввівши її в гігантську  індустрію, що процвітає  вже більше століття! Цей тип машинок «Singer» можна зустріти і зараз. Вони шиють і до сих пір! Така була й в моєї бабусі. Механізм  безвідмовний: міняй голку та ший собі. Хоч кожух, хоч шовкову сукню. Зінгер створив так званий «плаваючий човник», що ходив  дугою, поперек станини, що було дуже зручно. Зінгер виявився й прекрасним підприємцем.

   

Він ввів систему кредитування при покупці машинки, бо спочатку вона коштувала 120 доларів США, а це була значна  сума на ті часи. А яка жінка середнього достатку не мріяла  про таке чудо техніки! Айзек Зінгер зумів втілити мрію багатьох жінок, які шили, а це вже чогось та варте!

                           

         

 Позаминуле століття було справжнім бумом з випуску швейних машинок. І досі існують фірми «Pfaff»,«Veritas», «Kaizer». 1997 року фірма «Singer» викупила фірму «Pfaff» і стала світовим лідером з виробництва промислових швейних машин.

Ось така історія швейної машинки. Такі прості речі, а як багато їх навколо нас! Навіть не хочеться уявляти, а як би ми обходилися без них. Здається вони були завжди. Може, саме за це слід цікавитися їхньою власною історією?

                                      


Немає коментарів:

Дописати коментар