четвер, 16 червня 2022 р.

Екологічна година « Тропіки-зелені легені планети»

 


Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій переважають дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні складові, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають на довкілля. Тому бібліотека філіал №12 пропонує вам ознайомитись з одним із видів лісів-тропічним.

Тропічний ліс — ліс, поширений в тропічному, екваторіальному та субекваторіальному поясах. Тропічні ліси є домівкою для більше як половини усіх видів флори й фауни. Тут водяться найрізноманітніші представники живої природи. Існує багато видів тропічних лісів, і скрізь у них вирує життя. Є туманні ліси, що повільно ростуть на схилах гір, темні дощові ліси з густими кронами, сухі тропічні ліси та рідколісся. Збереження тропічних лісів важливе для кожного з нас. Адже    ліси називають легенями планети, оскільки вони  виробляють кисень, необхідний нам для життя, і поглинають вуглекислий газ, який ми видихаємо (або виділяємо). За оцінками, одне зріле листяне дерево виробляє щоденний запас кисню для людей від двох до 10.

Близько 300 мільйонів людей живуть у лісах по всьому світу, у тому числі приблизно існує 60 мільйонів корінного населення, виживання якого майже повністю залежить від рідних лісів. Ліси роблять Землю прохолодною. Вони запобігають повені.

 Іноді дикорослі рослини, що ростуть в тропічних лісах використовуються для виведення нових сортів, більш стійких до хвороб або шкідників. Тому генетичне розмаїття диких різновидів має величезне значення для нашого життя.

Крім того, тропічні ліси постачають науковцям сировину для створення нових товарів і препаратів. Значну частину сучасних медикаментів дослідники розробили саме з тропічних рослин. Тому вологі тропічні ліси з їхнім величезним біорозмаїттям часто порівнюють з живою «бібліотекою», де більшість «книжок» ще ніхто не відкривав.

Цікаві факти про вологі тропічні ліси

-Близько 50 % рослин і тварин на землі живуть у тропічних лісах.

-П’ята частина нашої прісної води знаходиться в тропічних лісах, точніше в басейні Амазонки.

-Тропічні ліси також відповідають за кругообіг близько 28 % кисню у світі.

-Тропічні ліси піддаються найбільшій кількості опадів.

Починаючи з середини XIX століття, людина знищила вже близько половини цих лісів. Щороку ліс вирубується або випалюється на території площею близько 200 тисяч квадратних кілометрів. Якщо знищення тропічних лісів продовжиться тими ж темпами, що і зараз, то вже через 100 років їх не залишиться. У Південно-Східній Азії велика частина «джунглів Кіплінга» вже знищена. Їх місце зайняли плантації монокультур. У басейні Амазонки, де зберігся найбільший в світі тропічний ліс, його стрімко тіснять поля і пасовища. Незаконна вирубка наростає, оскільки є комерційно вигідною справою.


Слова екологів про те, що з кожним квадратним метром тропічного лісу, який ми втрачаємо, ми втрачаємо ще один елемент кондиціонера, що охолоджує нашу планету. Але ж це біди дня завтрашнього. А всі проблеми планети Землі від того, що людина живе тільки днем ​​сьогоднішнім!
Масове винищення лісів вже давно нагадує війну, оголошену людиною природі, безжалісний біоцид, розправу над деревами, а заодно і тваринами,що населяють з незапам’ятних часів цю дивовижну екосистему. “Як тільки підійдеш до людей, – сказано в” Книзі джунглів “, – неодмінно проливається багато крові”, нехай навіть крові дерев і тварин.

Немає коментарів:

Дописати коментар