пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Публікація «Дивовижна ручка» (до дня народження кулькової ручки – 10 червня)

                                                                                


День народження є у всіх… навіть у дуже простих, звичних речей.  Мова піде про річ, без якої зараз ми не уявляємо свого життя – про кулькову ручку. У кулькової ручки порівняно молодий вік, враховуючи, що  в 2022 році цим винаходом користуються всі : від президентів до першокласників. Історія кулькової ручки, запропонована  бібліотекою  №12, поверне нас у минуле на 79 років назад…

             За право бути «батьком» кулькової ручки боролися двоє. Переміг американець Мілтон Рейнольдс, але історія пам’ятає й інше ім’я -  угорця Ласло Біро. Талановитий угорський журналіст «загорівся» ідеєю створити таку ручку, чорнило якої висихало б так швидко, як друкарська фарба. Разом з братом  Георгієм, хіміком за  фахом, вони почали робити досліди. !938 року ручка була практично зроблена, але могла писати, перебуваючи тільки у вертикальному  положенні. 1942 року досліди завершилися. На світ з’явилася вона – Леді Кулькова ручка!

                                  

  Не залишаючи брудних слідів, писала будь-де, а чорнило швидко сохло. Світ палав у вогні Другої світової війни, брати емігрували до Аргентини. Взяли з собою свій винахід. Проте багато на «інструменті для писання» не заробили… Комівояжер Мілтон Рейнольдс купив ручку, швидко розібрався в «процесі писання», а потім у США запатентував кулькову ручку вже як свій винахід! Було створено велике підприємство з виробництва ручок.

                                               


Патент було отримано саме 10 червня 1943 року, отож і звідси дата народження  звичної кулькової ручки. Винахід першими оцінили пілоти американських та англійських ВПС, ними, ручками, штурмани позначали маршрут на картах, по якому літаки вилітали на завдання. Брати Біро  пробували судитися  з Рейнольдсом, але хитрий американець виграв суд. Згідно  законів США, все, що патентується  в країні належить тому, хто першим подав патент.

              Мабуть немає такого винаходу людства, яке б не намагалися  покращити. Ласло та Георгій  Біро після війни переїхали до Франції. Про їх винахід дізнався барон Марсель Бік. За два мільйони  доларів США  він викупив   право  на виробництво ручки в Європі. Компанія   «Bic», створена 1945 року, найвідоміший у світі  виробник кулькових ручок і зараз.

           Традиційно декілька «цікавинок»»  про кулькову ручку.

1.    Стандартний вік кулькової ручки – більше, ніж 55000 тисяч слів.

2.    Щохвилини на планеті продається десь 900  кулькових ручок.

3.    В Книзі рекордів Гіннесса в  номінації «Найдорожча ручка в світі» є кулькова ручка зроблена з платини – ціна  1 мільйон євро.

Маленький та звичний предмет,  а яка довга й цікава історія!  Отож пишіть.

Написане слово «виглядає» зовсім не так, як надруковане комп’ютером. Пишіть рідним, коханим, нашим солдатам на фронт. Записуйте цікаві та мудрі думки, плани на майбутнє. Хай кулькова ручка завжди буде під рукою!

                                         



Немає коментарів:

Дописати коментар