понеділок, 13 червня 2022 р.

Інформаційна година“Співчуття і любов до ближнього”


 Бібліотека – філіал №12 пропонує інформаційну годину “Співчуття і любов до ближнього” 

 14 червня -Всесвітній день донора крові, який  проводиться з 2005 року у 193 державах, що входять до складу ООН. Ініціаторами виступили ВООЗ та організації, що займаються питаннями донорства та переливання крові. У цей день варто привітати знайомих донорів крові і подякувати їм. Свято також можна відзначити, пожертвувавши власну кров в донорському центрі.

 Дата проведення, 14 червня, збігається з днем ​​народження Карла Ландштейнера, який зробив найбільше наукове відкриття про поділ крові людини на групи та за це отримав в 1930 році Нобелівську премію. 

За статистикою, кожній третій людині хоча б раз у житті потрібен донор крові. Особливо  для лікування людей, які страждають на різні захворювання, або отримали травми внаслідок :  нещасних випадків, стихійних лих . збройних конфліктів. Хворому вона дістається безкоштовно, хоча її ціна – людське життя. Та нажаль найбільше її потребують діти .


Для того, щоб донорської  крові було достатьньо завжди , де вона необхідна, її має регулярно добровільно і безоплатно поповнювати достатня кількість здорових людей.Девіз донора: «Здай кров – поділися життям»




Помічено, що люди, які довго здають кров, не схильні до застудних захворювань і грипу, рідше страждають на онкологічні та серцево-судинні захворювання і в середньому живуть на 5 років довше за інших.  Дуже добре  впливає донорство на психічне здоров'я людини.



Цікаві факти про донорство.

-Слово «донор» походить від латинського donare — «дарувати».

-За даними ВООЗ, у середньому 33% донацій крові у світі здійснюється жінками.

-У різних людей об’єм крові різний, це залежить від статі, віку, ваги та індивідуальних особливостей. За норму принято значення – від 5 до     9% від маси тіла. В середньому у організмі дорослої людини 5-6 л крові. Її кількість підтримується організмом на одному рівні. В стані спокою тільки  45-60% загального об’єму крові циркулює по судинах, 55-40% зосереджено в так званих «кров’яних депо»: у селезінці –  16%, у печінці –  20%, підшкірна жирова клітковини та капіляри шкіри  – 10%, у легенях – 10%.

-Для одного пацієнта потрібно три донори крові.

-Близько 112,5 млн доз здають донори в усьому світі щорічно.

-В водах Антарктиди, в яких мінусова температура води, живуть риби у яких кров безбарвного кольору. Це означає, що в такій крові немає гемоглобіну та еритроцитів і саме завдяки цьому риби можуть виживати в таких умовах.

-Рогівка ока – єдина ділянка людського тіла, позбавлена кровоносної системи.

-Людська кров всього за один день долає шлях більше 19 000 км.

У день донора весь світ вам каже “Дякую” за мільйони  врятованих життів. Дай Боже вам щастя в житті та здоров'я.

Немає коментарів:

Дописати коментар