понеділок, 2 серпня 2021 р.

Інформ хвилинка «Найбільша ягода у світі»

 Інформ хвилинка «Найбільша ягода у світі» 

 


Усі знають дитячий віршик «Ходить гарбуз по городу...». Віршик стосується однієї з найпоширеніших рослин, що росте на наших городах. Але це не просто рослина – це виявляється найбільша ягода у світі. Бібліотека-філія №12 пропонує вашій увазі інформ хвилинку присвячену цій величезній, золотавій ягоді.


Гарбуз – одна з найдавніших культур. Його батьківщина – Центральна Мексика, де гарбузи вирощують ще з VI-V тисячоліття до н.е. Індійці першими оцінили корисність гарзбузини. Вони смажили її шматочки на багаття, а зі смужок в'яленого гарбуза плели килимки.


У Китаї, наприклад, гарбуз використовували як талісман, і вірили, що він забирає негативну енергію й оберігає господаря від злих духів. А талісман із гарбуза- горлянки, приваблював до хати достаток і удачу. В Камбоджі, Лаосі й Таїланді гарбузи використовували в магічних ритуалах та для захисту від злих духів.

Перші американські поселенці відразу оцінили гарбуз. Вони вирізали верхню частину плоду, видаляли насіння, а потім наповнювали гарбузину молоком, спеціями, медом й запікали в гарячій золі. В Європу цю рослину завіз Христофор Колумб.

В Середній Азії з гарбузів роблять не лише посуд, але й пляшки, відра, ложки, іграшки. У легких маленьких посудинах з-під гарбуза, обплетених сіткою, під час мандрів зберігають воду й олію, а у великих – зерно й крупу. В Африці в негоду мандрівники ховають в гарбузах одяг, споруджують з них плоти, виготовляють музичні інструменти.

Сортів гарбуза дуже багато. Кольорова різноманітність – надзвичайна. Вони бувають білі, помаранчеві, жовті, блідо-зелені й навіть сині. В Україні вирощують три види гарбузів – звичайний, великоплідний (або волоський) та мускатний. Плід гарбуза до речі, називають гарбузиною.



І наостанок декілька цікавих фактів про гарбуз:

- З одного гектара поля, засадженого гарбузами, можна отримати 30 кілограмів меду. Він жовтий і швидко кристалізується.

- На початку 19 століття на Гаїті гарбузи-горлянки використовували як гроші.

- В Індії на гарбуз ловлять мавп. В нього насипають рис, мавпа потрапляє в пастку, засовуючи лапку за ласощами.

- Щорічно в маленькому містечку Артур, штат Іллінойс США проводять великий гарбузовий патч. Де можна купити гарбуз, покуштувати страви з нього, придбати насіння.

- 2016 року бельгійський фермер Маттіас Віллемайн виростив гарбуз вагою 1190 кг. На чемпіонаті Європи в Німеччині він став світовим рекордсменом. Рекорд і досі не побито.

«Гарбуз – господар на городі.

Його шанують у народі,

Щоб здоров’я гарне мати, варто кашу з ним вживати!»


Немає коментарів:

Дописати коментар