четвер, 29 липня 2021 р.

«Цілющі трави нашої землі»

 


Рослини безцінний дар природи. Їх значення важко переоцінити. Тому  від незапам'ятних часів для лікування різних захворювань людина використовувала лікарські рослини. Цілющі властивості трав у різні часи неодноразово згадувалися у працях філософів та лікарів. Рослини в той далекий час були і їжею, і ліками. Відомості про використання цілющих властивостей рослин можна знайти в пам'ятках прадавньої культури – санскритською, староєврейською, китайською, грецькою, латиною.

 
Тому бібліотека філія №12 вирішила ще раз віддати шану цим творінням матінки - природи. Кожна рослина, що зростає на цій землі, має чудодійні властивості. На території України нараховується більше ніж 5 тисяч видів рослин.

Зараз ми розглянемо властивості деяких з них.


Хто з нас не знає такої красивої і  виявляється цілющої рослинки - ромашки лікарської. Але саме відвар з квіточок ромашки використовується при простудних захворюваннях, кашлі, шлункових хворобах іт.д.

Не менш цікавою травою є звіробій. Це ліки, як кажуть від дев’яносто дев’яти хворіб. Вживають спиртові настої при захворюванні шлунку ,ангіни. Дуже корисна олія, що рятує від сильних опіків.


Однією з рослин, що користуються з давніх - давен є чистотіл. Отруйна, але й дуже популярна в народі лікувальна рослина, трав’янистий бур’ян. При ламанні виділяє жовтий або оранжевий молочний сік. При застосуванні рослини можна затримати ріст злоякісних пухлин, загоює рани, виводить бородавки.

Не можна обділити увагою і перцеву м’яту  та мелісу лікарську— надзвичайно ароматні багаторічні рослини зі стійким насиченим запахом. Вони є неодмінним атрибутом усіляких приправ та ліків, чаїв та настоянок, а тому попит на них постійний.

Лікувальні властивості цієї рослини добре знали лікарі Стародавньої Греції і Риму, а в середні віки – персидські та арабські медики. Цінували цю рослину і в Київській Русі. Подорожник великий – багаторічна трав’яниста рослина, яка здавна шанується народною медициною багатьох народів світу, і широко використовується як лікувальний засіб при зовнішніх ранах, ударах, наривах, опіках.

Ця рослина має приємний, бальзамічний  запах. Квіти запашні, на смак гіркі. Поширений деревій повсюдно, росте на луках, полях,  межах, уздовж доріг, на схилах, лісових галявинах, у чагарниках. Деревій – дуже популярний лікувальний засіб. Вважають, що рослина поліпшує травлення, спиняє кровотечу, сприяє правильному обмінові речовин. Його приймають всередину,  вживають зовнішньо.


Траволікування є найбільшою складовою народної медицини та значущим напрямком наукової медицини. Чимало існує книг та журналів про цілющі  різноманітні рослини, що представляють вітчизняну флору і  їх чудодійні властивості. Деякі з них є і в бібліотеках. Тому ,якщо ви бажаєте оздоровити свій організм подякуємо рослинам за те, що дарують нам здоровя і силу  та  прикрашають наше життя.

Бережи кожну стеблинку, що зветься рослинкою!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар