четвер, 1 липня 2021 р.

Етнографічна година «Наймагічніше свято літа»


 На літній календарний цикл припадає чимало народних свят, і кожне з них має свої традиції. Та  наша бібліотека - філія №12 звертає вашу увагу на   одне з наймагічніших свят- Івана Купала, яке  українці святкують  щороку з 6 на 7 липня. Це свято виникли ще у часи язичництва. Після прийняття християнства на Русі воно не зникло, а видозмінилося і прижилося на ґрунті нової релігії. Так, дату свята змістили на 7 липня (24 червня за старим стилем) – день, коли християни східного обряду відзначають Різдво Іоанна Хрестителя (Предтечі).


Це  чарівне, красиве, давньослов’янське народне свято, оповите містикою. Завжди вважалося, що це одне з наймагічніших  свят, і тому  у  давнину люди вірили, що вода, рослини та вогонь  в цей  час  також наповнювалися чудодійною силою, ставали цілющими, і тому відповідно обряди були  також пов’язані насамперед із річковою водою, вогнем і різнотрав’ям. Його  зазвичай починають святкувати ще до заходу сонця, дуже весело, на березі водойми, відповідно до давніх традицій і повір’їв.


З дня Івана Купала до Петрового дня, що відзначається 12 липня, завдяки потужній енергетиці природних стихій, здійснювали купальські ворожіння, які володіли найвищою точністю в році. Ворожили на Івана Купала біля «мовчазної води»  на кохання чи удачу.


Ворожіння на воді

Найвідоміший спосіб загадати бажання  це пустивши вінок по течії води із запаленою на ньому свічкою, щоб хоч щось з’ясувати про майбутнє  і про життя взагалі . Якщо вінок пішов на  дно відразу ж – коханий розлюбив. Вінок пристав до берега – доведеться чекати весілля як мінімум ще рік. У кого вінок буде плавати найдовше, та буде найщасливішою, а у кого свічка довше прогорить, дівчина проживе довге життя. В яку сторону вінок поплив, звідти і нареченого чекати. За народним повір'ям, вінки, в яких дівчата беруть участь у святкуванні купальського свята, наділені цілющою силою. Тому й закидали дівчата їх через голову на дах хати, а інші зберігали на горищі, вірячи, що зілля, з якого сплетений вінок, вилікує від хвороби.

На заході  сонця кидали камінчик в річку, задумуючи бажання. Якщо парне число кіл піде — здійсниться, а ні — тоді не чекай.

Ворожіння на вогні.

Якщо в цей день вище всіх перестрибнути через вогнище, то, за народними повір’ями, у цієї людини в прийдешній рік буде більше везіння та удачі.


 


Ворожіння на травах.

За повірям лише в Купальську ніч на папороті розцвітала чарівна вогняна квітка щастя. Тому в ніч на Івана Купала дівчата рвуть різні трави і квіти, прийшовши додому, ховають їх під подушку і лягають спати. Вранці дівчата перевіряють, які трави їм вдалося зібрати. Якщо набралося дванадцять різних трав, значить, в цьому році вони вийдуть заміж.

Досить часто наші предки намагалися спрогнозувати майбутній урожай в залежності від погоди. Наприклад, якщо на Івана Купала дощова погода, доброго врожаю в наступному році не буде точно. А ось якщо рясна роса, то це вже зовсім інша справа, адже тоді врожай буде багатим і плідним. Коли ж у святкову ніч на небі багато зірок, то буде багато грибів. Вважалося, що виходять на полювання не тільки лісовики і русалки, але й відьми, які можуть нашкодити худобі, та й всім людям. Наші предки захищалися проти них за допомогою кропиви, розкладаючи її на підвіконнях і на порозі.

Купальська ніч духовно єднає людину з природою, освячує почуття молодих сердець. Ще вдосвіта люди ідуть умиватися джерельною водою.  Після дійств біля криниці всі підіймаються на пагорб, щоб зустріти сонце. Наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій дім і близьких, зміцнити здоров'я та попросити у долі щастя. Тому приєднуйтесь до народних традицій і будьте  чарівні, здорові та щасливі!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар