понеділок, 19 липня 2021 р.

Час літературного спогаду «Не гнів, а ніжність наша вічна сила»


 Бібліотека №12 запрошує всіх читачів, небайдужих до українського поетичного слова, згадати поетесу Олену Телігу, яка наче зірка промайнула українським поетичним обрієм. Засвітилася – й згасла. А проте її життя й творчість варті того, щоб їх згадати.







 Ця жінка була унікальною: українкою по духу та за походженням, хоча й народилася в Російській імперії та спілкувалася довгий час російською. Завжди була елегантною, тендітною й трохи ексцентричною. Її очі світилися цікавістю до всього, наївністю і мудрістю водночас. Вона була сама жіночність і незламний борець. Вона причарувала багатьох чоловіків, а віддала своє серце тільки одному. Вона знала, що таке багатство і не зламалася у бідності. Вона була однією з багатьох і єдиною у своєму роді. Олена Теліга. Яскравий приклад того, як своїми діями відповідати сказаним або написаним словам.


 


Як багато кому відомо, Олена Шовгенова (або Шовгеніва) народилася 21 липня 1906 року під Москвою. Свої перші вірші, написані ще російською мовою, Олена показувала небагатьом. У її сім’ї вже був поет – її брат, тому до творчості дівчини ставились несерйозно. Переїхала до Києва лише на 12 році життя, але вже весною 1922 р. мігрувала до Чехословаччини. Саме там майбутня поетеса усвідомила на всі 100% процентів, що є українкою і що цим пишається. Рідною мовою для Олени була російська, але українську вона вивчала з особливою завзятістю. Одним з її вчителів став бандурист Михайло Теліга. Напевно з прізвища ви вже здогадалися, що саме йому вдалось підкорити серце веселої та незвичайної дівчини.


А далі одруження і переїзд до Польщі. У Варшаві вона чим тільки не займалася: вчителювала, брала участь в кабаре, була навіть моделлю (як про це пише в одному з листів “Працювала в склепі (магазині) як модель, іноді по кілька годин стояла перед кравчинями і кравцями в одній комбінації”). Звичайно, таку роботу Олена обрала не з власної волі. Потрібно було допомагати хворій матері. Але задумайтеся: Олена Теліга, відома поетеса з трагічною долею (як знає її більшість), була фактично однією з перших українських моделей. Друзі кажуть, що риси обличчя у неї були неправильні, однак це її не псувало – Олена була надзвичайно приваблива. Завжди незмінна: висока, струнка і неодмінно у капелюшку. Напевно, саме через свою неординарність вона завжди була у центрі уваги (що неодмінно викликало заздрість у інших панянок).


У жовтні 1941 українка повертається до Києва. Проте знову ненадовго. В лютому 1942 року її разом з чоловіком заарештували і розстріляли. Але все вище тільки дати і деякі факти.

Вона настільки багато зробила для України, для підтримки духу нашого народу, що тяжко підібрати правильні слова, щоби розповісти про неї. Особистість, на яку можна рівнятися. Поетеса, до чиїх слів варто прислухатися. Жінка, якою варто захоплюватися. Олена Теліга – це та людина, яка вміла бути різною, але завжди собою. Та людина, яка знала коли необхідно бути рішучою і сильною, а коли ніжною і слабкою. Це людина-борець, яку не забудуть.


Та тільки меч — блискучий і дзвінкий —

Відчує знову ваш рішучий дотик,

Нам час розгорне звиклі сторінки:

Любов і пристрасть … Ніжність і турботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар