пʼятницю, 20 серпня 2021 р.

«Літературні цікавинки про наш другий хліб» (картопля)

                                                         

           «Картопля для нас – як манна. Звісно – земна, не небесна»
І. Андрухович «Дума про картоплю»


               Мабуть, не має такої людини, яка б не любила страв, що готують із картоплі. Картопля дуже цікава городина й наша бібліотека запрошує в черговий раз на цікавинки присвячені королеві городу.
Картопля стала чудом, відкриття якого спричинило промислову революцію, стрімкий розквіт цивілізації. Проте у нас, європейців, картопля викликала апетит не відразу. В Європу «таємничі плоди», на яких в середині плавання ні з того ні з сього стали з’являтися світло-зелені пагони, завезли конкістадори Франсіско Пісарро. Це і була бульба картоплі. Минало шосте десятиліття 16 століття. Вперше картоплю почали ще до нашої ери.Вона була головною сільськогосподарською культурою древніх інків. Бульби використовували навіть як гроші. Картопля стала справжнім скарбом, перевезеним іспанськими завойовниками в Європу. Спочатку «доля» картоплі була незавидною. Чужий овоч сприймали з недовірою й годували ним виключно домашню худобу. В Середні віки деякі «лікарі» серйозно вірили, що картопля розносить проказу! Її називали «чортове яблуко», через неї не рідко спалахували картопляні бунти й лилася кров.

                                                                    

            А тим часом картопляний прорив забезпечили не наука, ні каральні методи. Попиту на картоплю сприяли війни та голод. Люди, які голодували були змушені вирощувати ненависний овоч. Як виявилося, картопля прекрасно зберігається, а приготування не вимагало великих зусиль. Неврожаї пшениці у 18 столітті призвели до того, що картопля поступово стала заміняти народу хліб, іноді випереджаючи справжній.
В Україні вже понад 400 років вирощують та цінують «другий хліб». Зараз ми не уявляємо свого життя без неї. У світі існує понад 5000 її сортів. «Міс Potato» мандрує нині із Європи до Азії. До речі, кожна третя картоплина з Китаю! Китай наразі «картопляний король».

                                                                  


             А чого тільки не роблять з картоплі: чипси, крокети, деруни, картоплю-фрі. Навіть біоетанол – альтернативне паливо для заправки машин. Не знаємо як для Азії, й іншої Європи, а у нас, в Україні, улюбленою стравою залишається картопелька – варена, розсипчаста чи спечена на багатті з хрустким огірочком – ось вона насолода для справжнього гурмана!
Іще одна картопляна цікавинка. Існує найдорожчий сорт картоплі у світі – сорт La Bonnotte. Ціна за кілограм від 500 до 650 євро. І вирощують її тільки на маленькому французькому острові Нурмуатьє.

                                                                    

- Перша літературна згадка про картоплю 1553 рік, книга «Хроніка Перу» Педро де Лекона.
- Вона героїня казки Г.Х. Андерсена «Картопля».
- Картопля – космонавт, вирощена 1995 року на космічному кораблі «Колумбія».
- В Україні національне хобі – копання картоплі, навіть була викарбувана монета номіналом у 10 гривень де зображені картоплярі.
- В бельгійському Брюгге існує єдиний у світі музей картоплі-фрі.
- У світі існує понад 10 пам’ятників картоплі.
- У Великій Британії картоплю в лушпинні називають «картопля в жакетці».
                                                                     
 Шануймо й любімо її! Бо вона того варта!

Немає коментарів:

Дописати коментар