понеділок, 30 серпня 2021 р.

"Пернаті диваки"


Спостерігаючи за життям пернатих друзів, ми розуміємо, що живемо поруч із фантастичним світом, у якому править природа.

Бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію "Пернаті диваки" про птахів які прикрашають землю, наше життя. Ми зосередимося на огляді найбільш рідкісних і дивних птахів світу.

Птахом – символом 2020 року в Україні була обрана горлиця звичайна. У нашого народу цей птах здавна асоціювався з беззахисністю і ніжністю, з родинним теплом і сімейним затишком. Коханих нарікали "горлицями". До цього образу неодноразово зверталися прозаїки і поети, горлиці присвячені пісні і навіть народний танець. Вона – символ любові і міцного шлюбу не лише України, але й Великої  Британії.  



На Галапагосі (Черепашачі острови), що  в Тихому океані, водяться дятлові деревні в'юрки.

Ці птахи, знайшовши під корою жучка чи комаху, спершу видовбують дірку, а потім, затиснувши у дзьобі кактусову колючку чи тоненьку гілочку, виганяють звідти здобич.

Іноді можна бачити, як у пошуках поживи пернатий розумака переміщається по дереву зі своїм нехитрим інструментом. Не шукати ж кожного разу новий! 



Птах водоріз уміє на льоту ловити водяну живність. Пролітаючи над самісінькою водою, він занурює в неї  видовжену нижню щелепу і, мов рибалка сачком, захоплює дрібних рибок та креветок.                                                                  

У пташиному царстві подібних винахідників годі й шукати – водоріз один такий!



Вінценосний журавель (Африка) – це, безсумнівно, один з найгарніших птахів у світі. Неначе золотий вінець, виблискує на сонечку яскраво – жовтий чубчик на голові журавля. Тому і назвали птаха – вінценосний.  

Мешкають ці красені біля водойм, перевагу надають болотам, поблизу яких є кремезні та розкішні дерева. На їхньому розлогому вітті птахи влаштовуються на нічліг.

 Місцеві жителі не чіпають журавлів, бо вірять, що в них переселяються душі їхніх предків. 

Ці птахи об'єднуються у пари один раз і зберігають вірність один одному довіку. Подружжя здебільшого не розлучається, журавлі всюди ходять і літають разом. 

Вінценосний журавель – національний символ Уганди. Він зображений на прапорі, гербі та грошових знаках країни.



Серед птахів є справжні кравці! Їх так і називають у родині славкових – кравцями.

А все тому, що будують свої гнізда за допомогою ниток, які самі ж і скручують із волокон бавовнику, коконів тутового шовкопряда, шерсті чи павутини.

Пташка робить у листочку маленький отвір, а потім дзьобом, як швачка голкою, "прошиває" його кілька разів. От і виходить мішечок, в якому пернатий кравчик влаштовує зручне кубельце з очеретяного пуху, бавовняних волокон та шерстинок.



Спостереження за птахами в місцях, де вони мешкають: серед луків, лісів, на берегах річок – то справжня насолода. Гадаю, спостерігаючи за польотом птахів, людина й сама навчилася літати. Адже все починається з мрії.

Добрих вам мрій і спілкування з природою.


Немає коментарів:

Дописати коментар