четвер, 10 жовтня 2024 р.

“Людина, митець, естет – Оскар Уайльд” (до 170-річчя від дня народження)

 


Оскар Уайльд народився 16 жовтня 1854 р. у Дубліні. Його мати була освіченою жінкою. Від неї він і успадкував свій художній талант письменника. Батько Оскара Уайльда був чудовий хірург, історик, археолог, етнограф, популярний лектор.Бібліотека – філія №12 пропонує вашій увазі публікацію “Людина, митець, естет – Оскар Уайльд”, про ірландського філософа, відомого драматурга, генія,  дивовижного поета. Йому давалася легко поезія, проза, п'єси, статті та казки. І не було жодної людини, яка не змогла б піддатися її чарівності. 


Маленький Оскар демонстрував свої здібності ще в школі. Коли ж він вступив до Оксфордського університету, то швидко набув популярність.Попри слабкий зовнішній вигляд, Оскар був дуже сильною натурою, недарма ходив на бокс. Якось 4 студенти вирішили побити Уайльда і заразом розгромити його житло, він поодинці впорався з усіма. Це було шоком, адже нападники були чималих розмірів та відомими грубіянами. Через кілька років шлюбу між Оскаром Уайльдом і дружиною почалося відчуження. Уайльд робив записи в щоденнику, "Коли я одружився, моя наречена була чарівною дівчиною, білою і стрункою, як лілія. Пройшов рік - і ця краса ніжної квітки зблідла; моя дружина стала важкою, млявою, безформною". Незважаючи на холодні стосунки у пари народилося два сини, яким він писав казки. З народження дітей в Оскара з'явилися нові можливості, його прийняли редактором у журналі "Жіночий світ". Бувши редактором у жіночому журналі, він зміг прославитись своїми статтями про виховання дітей, не забуваючи про культуру та політику.  


Мало хто з письменників прожив таке яскраве і водночас драматичне життя, як Оскар Уайльд. Навіть якби він і не написав свій знаменитий роман, то все одно залишився б у світовій історії, а тим більше в англійській літературі як блискучий оповідач, неповторний майстер дотепних діалогів, вишуканих парадоксів та яскравих афоризмів. Роман "Портрет Доріана Грея" став окрасою всієї англійської словесності, яка не знала до Уайльда такої стихійної розкутості та вільного стилю. Оскар  написав лише один роман, який і прославив його на весь світ – “Портрет Доріана Грея”. Це був перший і останній його роман. Ця книга стала культовою і її екранізували понад 25 разів.



А сьогодні ми згадаємо найкращі книги Оскара Уайльда, які принесли йому всесвітню славу.Його книги такі ж яскраві, як він сам, п'єси будоражать, змушують поринути у  книгу і читати, читати, читати. Його життя почалося яскраво та безтурботно. Найкраща освіта, світове визнання, шлюб та народження синів. Здавалося, все йде добре, але тут втрутилася темна смуга життя.  Люди почали говорити, що він веде розпусний стиль життя. Згодом він був звинувачений в тому, що він схилив нібито сина одного поважного чоловіка зі шляху моральності. На судовому розгляді Оскар Уайльд не зміг виправдатися. Його заарештували й ув'язнили. Після цього усі відвернулися від нього, і він залишився сам один без друзів і без грошей.Після звільнення з в'язниці, де він просидів два роки був змушений виїхати з Англії. І Оскар перебирається жити до Парижа.


У листопаді 1900 року Уайльда не стало, він не витримав усіх страждань та помер.Колись знаменитий письменник, художник та поет, Оскар Уайльд лежав бездиханним в бідній кімнаті паризького готелю. Він помер самотнім.Так суспільство стратило своїм презирством великого генія світової літератури.

   На могилі письменника встановлена статуя сфінкса на честь одного з творів. У Парижі досі ходить легенда, згідно з якою кожен, хто поцілує сфінкса, знайде своє кохання на все життя. За всі роки на могилі письменника побувало стільки відвідувачів, що 2011 року пам’ятник довелося обгородити. 

Отож, шановні наші користувачі, якщо колись вам пощастить бути в Парижі – відвідайте могилу Оскара Уайльда, залиште память про себе. Раптом і вам пощастить знайти велике кохання!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар