четвер, 17 жовтня 2024 р.

Таємниці Зірки Мензатюк (До 70-річчя від дня народження)

 


 Шановні наші читачі,  бібліотека філія №12 вирішила розповісти вам  про сучасну українську письменницю, талановиту журналістку і володарку низки престижних літературних премій- Зірку Мензатюк. Та  перш за все, вона  стала відома  завдяки яскравим і захоплюючим дитячим книгам, наповненим веселими пригодами, чарівними персонажами та істинно українськими мотивами. Авторка відноситься до тих сучасних українських письменників, які в своїх творах активно пропагують рідну мову   та культуру України.  


Зірка Захаріївна Мензатюк народилася 21 жовтня 1954 року в c. Мамаївці, Кіцманського району Чернівецької області. Зірка Мензатюк зростала у побожній селянській родині. Мама дівчинки вишивала, ткала килими, розмальовувала писанки і вчила цього своїх дочок. Від діда Танасія Зірка отримала дарунок – збірку поезій Лесі Українки. Схильність до поетичного слова у Зірки  проявилася рано. Уже в   в 11 років  вона  почала  писати вірші.


У 1990 році видавництво "Веселка" випустило її першу книжку казок "Тисяча парасольок". Найбільшими тиражами вийшли казки «Зварю тобі борщику» та повість «Таємниця козацької шаблі», що з часу виходу в 2006 році перевидавалася аж 14 разів!.


З 1988 року й донині Зірка Мензатюк перебуває на творчій роботі. Мешкає у Києві. Письменниця  весь свій час  віддає дитячій літературі. У своїх казках Зірка пише про вічні цінності українського народу його історію. Адже  вони прикрашали її дитинство, без них її життя втратило б свої найяскравіші барви. Тому дітей треба навчити не лише читати та писати, а й будувати стосунки, долати труднощі та невдачі, вміти бути щасливими, як герої Зірки Мензатюк.





Немає коментарів:

Дописати коментар