пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

«Освітлює дорогу помаленьку-ліхтарик зірочка маленька (День ліхтарика)

 


Мабуть у кожного з нас була ситуація, коли ми згадували слово «ліхтарик» і думали, як його нам не вистачає в цей момент. А сьогодення ще більше  спонукає нас до їх використання. Тому бібліотека філія №12 вирішила   привернути вашу увагу саме до цієї необхідної в нашому побуті  речі.

 Адже 21 грудня – найкоротший день у році, тож не випадково, що саме цього дня у світі відзначають День ліхтарика. Як не дивно, прапрадідом ліхтаря є звичайний … вогонь. В давнину люди шукали спосіб зробити вогнище портативним. Спочатку це була гілка дерева, потім  – факел, далі – перша  гасова (нафтова)лампа, яку було  винайдено в 1853 року у Львові фармацевтами Йоганом Зегом та Іґнаци Лукасевичем. Їх і можна назвати першими ліхтариками. Проте, вони не були безпечними, не були практичними.  Тому людство чекало ідеального винаходу.


З кожним наступним роком ліхтарі оновлювались. На прилавках з’являлися нові моделі, які містили додаткові елементи, що сприяли полегшенню їх використання та зростанню популярності серед населення.  Так у  1866 році французький вчений Джордж Лекланше створив перший у світі електричний ліхтар. Це була така собі скляна посудина, яка наповнювалася хімічними розчинами, які при взаємодії викликали електричну енергію. Але такий «ліхтар» був дуже важким, міг легко розбитися і що найгірше – вибухнути при неправильному заповненні. Але все ж в історії – це був перший ліхтар.

 

                      Цікавинки про ліхтарик


1.Найбільшими шанувальниками переносних ліхтарів, коли вони тільки з’явилися,  були поліцейські, оскільки даний винахід став надійним та незамінним помічником у нічний період їх робочого часу – “нічним сонцем”.

2.  В давні часи, щоб запалити вуличні ліхтарі були навчені чоловіки,  які носили із собою спеціальну розкладну драбину, яку прикладали до стовпа. Крім драбини, в арсеналі ліхтарника був маленький ліхтар, від якого запалювали вже великий вуличний.

3.Перше впровадження штучного вуличного освітлення датується початком xv століття. Ідея належить Генрі Бартону, лондонського мера, який з допомогою ліхтарів планував розсіяти непроглядний туман, який є невід'ємним атрибутом англійської столиці.


4.Освітлення є одним із головних джерел комфорту, адже саме світло в темний час доби дозволяє проводити в кімнаті багато часу і займатися своїми справами – читати, пити чай або просто відпочивати. Найбільш популярною є енергозберігаюча продукція. Енергозберігаюча лампа – це лампа, яка має велику потужність і сильний світловий потік. Існують три типи енергозберігаючих ламп:

• світлодіодні;

• галогенні;

• люмінесцентні.


5. У серпні всі  японці відзначають свято під назвою «День ліхтарів». Жителі Країни висхідного сонця влаштовують приголомшливе дійство – церемонію Торо-Нагаши: ліхтарі, встановлені на плотах спускаються на воду.

5. Існує унікальний ліхтар Solar Eclipse, який працює за місячним циклом. Вдень він акумулює енергію, а з настанням вечора його кришка поступово відкривається і він усе освітлює.

Святкувати  цей день можна по-різному. Наприклад, зібратися компанією друзів і з ліхтариками прогулятися в нічному лісі. Запросити друзів додому, заварити теплий чай з смаколиками, запалити ліхтарики і провести час за теплою бесідою. Оскільки День зимового сонцестояння є особливим днем і вважається найкоротшим протягом року, це ще одна з причин включити ліхтар і освітити світлом найкоротший зимовий день.

Приймайте світло і тепло, яке вам дарують інші, та діліться своїм – так світла і добра стане трошки більше.

Немає коментарів:

Дописати коментар