середу, 19 квітня 2023 р.

«Цар городів, Пан Часник» (до Міжнародного дня Часника)

                          

       


19 квітня ми відмічаємо цікаве й корисне свято – Часниковий день або День

Часника  «Garlic Dai». Свято, до речі, відмічають у всьому світі, а про користь і цінність часника годі й говорити. Отож наша бібліотека – філія №12 запрошує всіх «часникоїдів», а таких, сподіваємося немало, приєднатися до свята та згадати  цей корисний овоч.

        Часник – один із найкорисніших овочів на землі. Наразі відомо понад 300 його видів. Цей овоч був окультурений більше 5000 тисяч років тому.  Його батьківщина – Середня  Азія. І хоча номінально часник вважають овочем, все-таки приправою його називають частіше. Він – рослина, про яку ходить немало чуток та повір’їв. Почнемо з того, що часнику боїться різна нечисть: від вампірів до відьом, в усякому разі так вважають старовинні легенди. Часник – це і  «панацея» від багатьох  недуг: від застуди до авітамінозу.  В стародавньому Єгипті обожнювали  цей овоч, навіть використовували  головки часнику в якості грошей.

        Римляни вважали, що часник робить людину хороброю, стійкою, мужньою, обов’язково вводили  його в раціон солдатів.

                                        


Як згодом виявилося, часник – це натуральний антибіотик, він зміцнює імунну систему, розріджує кров. Піфагор, до речі, називав часник королем прянощів.

В 18 столітті часник рятував  Європу від чуми. Змішуючи сік часника з оцтом, люди проводили дезінфекцію, бо інших засобів не існувало.

        Часниковим маслом  лікували рани під час двох світових воїн!

             


   Жителі США, як ніхто,  вміють  святкувати. 19 квітня у них часник – скрізь!

В смаженому м’ясі, ковбасі, салатах, і в незвичній їжі – навіть в морозиві та тістечках. В кав’ярнях  подають навіть каву з часником  та часник в шоколаді – ось де роздолля для любителів «гостренького»! Вибирають і Часникову Королеву в короні з великих рожевих часничин.  А місто Чикаго назвали на честь часника. Колись французи, що припливли до Америки, почули від індіанців слово, яким вони називали місто – «Чікааква» – дикий часник, недочули – і ось маєте – Чикаго!

     


 Деякі цікаві факти з «біографіїї» часника.

1.     Україна споживає до 80 тисяч тон часнику на рік.

2.     90 відсотків часнику постачається з Китаю, і лише 10 – наш.

3.     Найбільший часник сорту «Рокамболь», або іспанський часник. Вага однієї голівки до 300 грам, а  в діаметрі голівка часничини до 10 см.

4.   


  Неофіційна столиця часнику – це іспанське місто Лас-Педроньєрас.

5.     Часник може вирости до півтора метри завдовжки.

6.     Існує і «чорний часник». Це звичайний часник, що підданий тепловій ферментації. Часник стає на смак, як фруктовий мармелад, а  аромат просто казковий!

                         и в медицині.

        


   Саджаймо часник, вживаймо в їжу, бо куди ж без нього!

   

Немає коментарів:

Дописати коментар