19 квітня ми відмічаємо цікаве й корисне свято – Часниковий день або День
Часника  «Garlic Dai». Свято, до речі, відмічають у всьому світі, а про користь
і цінність часника годі й говорити. Отож наша бібліотека – філія №12 запрошує
всіх «часникоїдів», а таких, сподіваємося немало, приєднатися до свята та
згадати  цей корисний овоч.
        Часник – один із найкорисніших овочів на
землі. Наразі відомо понад 300 його видів. Цей овоч був окультурений більше
5000 тисяч років тому.  Його батьківщина
– Середня  Азія. І хоча номінально часник
вважають овочем, все-таки приправою його називають частіше. Він – рослина, про
яку ходить немало чуток та повір’їв. Почнемо з того, що часнику боїться різна
нечисть: від вампірів до відьом, в усякому разі так вважають старовинні
легенди. Часник – це і  «панацея» від
багатьох  недуг: від застуди до
авітамінозу.  В стародавньому Єгипті
обожнювали  цей овоч, навіть
використовували  головки часнику в якості
грошей.
Римляни вважали, що часник робить людину хороброю, стійкою, мужньою, обов’язково вводили його в раціон солдатів.
Як згодом виявилося, часник – це натуральний антибіотик, він зміцнює імунну систему, розріджує кров. Піфагор, до речі, називав часник королем прянощів.
В 18 столітті часник рятував  Європу від чуми. Змішуючи сік часника з
оцтом, люди проводили дезінфекцію, бо інших засобів не існувало.
        Часниковим маслом  лікували рани під час двох світових воїн!
Жителі США, як ніхто, вміють святкувати. 19 квітня у них часник – скрізь!
В
смаженому м’ясі, ковбасі, салатах, і в незвичній їжі – навіть в морозиві та
тістечках. В кав’ярнях  подають навіть
каву з часником  та часник в шоколаді –
ось де роздолля для любителів «гостренького»! Вибирають і Часникову Королеву в
короні з великих рожевих часничин.  А
місто Чикаго назвали на честь часника. Колись французи, що припливли до
Америки, почули від індіанців слово, яким вони називали місто – «Чікааква» – дикий
часник, недочули – і ось маєте – Чикаго!
Деякі цікаві факти з «біографіїї» часника.
1.     Україна споживає до 80 тисяч тон часнику на рік.
2.     90 відсотків часнику постачається з Китаю, і лише 10 –
наш.
3.     Найбільший часник сорту «Рокамболь», або іспанський
часник. Вага однієї голівки до 300 грам, а 
в діаметрі голівка часничини до 10 см.
4.
Неофіційна столиця часнику – це іспанське місто Лас-Педроньєрас.
5.     Часник може вирости до півтора метри завдовжки.
6.     Існує і «чорний часник». Це звичайний часник, що підданий
тепловій ферментації. Часник стає на смак, як фруктовий мармелад, а  аромат просто казковий!
и в медицині.
Саджаймо часник, вживаймо в їжу, бо куди ж без нього!






Немає коментарів:
Дописати коментар