Наближається гарне весняне свято – Всесвітній день здоров’я.
«Доброго
здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть
«Бувайте здорові!», тобто бажають здоров’я й практично ніколи не замислюються
скільки сенсу закладено в цих словах. Що значить бути здоровим? Ну, перш за
все пити
чисту воду та їсти корисну здорову їжу. І їжа ця не десь у далеких
краях, а тут, у нас, на городі чи дачі! Ви вже здогадалися, що мова піде про
овочі вірніше про один із них, а саме
про моркву.
Бібліотека – філія №12 запрошує всіх на свято моркви. Виявляється, четвертого квітня ми відмічаємо Всесвітній День моркви – (World Carrot Dai). Батьківщина її – територія сучасних Афганістану та Ірану. Дві тисячі років тому моркву вже знали в стародавніх Греції та Римі, щоправда, як ліки та корм для худоби.
Морква не завжди
була солодкою та помаранчевою: вона була червоною, білою, жовтою й навіть
фіолетовою та гіркою. І тільки в 16 столітті голландці виростили моркву, яку ми вживаємо зараз. Сучасні
коренеплоди – це справжня вітамінна бомба! Морква підвищує рівень кальцію в
крові, знижує рівень холестерину. Лиш одна морквина в день – й наш організм
отримує дозу вітамінів для нормальної
роботи серця та судин, вона містить рекордну кількість вітаміну А, а також
вітаміни В, Е, К. Мінерали – калій, залізо, фосфор, цинк та йод.
Гризучи моркву, ми зміцнюємо зуби, а ви коли-небудь чули, щоб у зайців боліли зуби? Жарт, звичайно. Корисна і до того ж солодка на смак, а солодший за моркву тільки буряк. Полюбляють моркву і кондитери. Желе, торти, і навіть цукерки – все це морква! Отож, їмо моркву і будемо здорові!
Ну і декілька цікавих фактів про моркву.
1. Найсмачніша маленька морква. В ідеалі її вага 150
грамів.
2. Вперше морква «позувала» на картині голланлського
художника Пітера Артсена в картині «Базарна торговка овочами» в 1567 р.
3. Дика морква в Британії поетично називається «мереживо
королеви Анни», за її білосніжні парасольки.
4. Світова столиця моркви – містечко Холтвіль, США. Там
щорічно проводять фестиваль моркви і вибирають «морквяну королеву».
5. Найдовша морквина вирощена британцем Д. Атертоном в
2016 році. Довжина її 6,2 метра.
6. Найважчу морквину виростив фермер Крістофер Квеллі із штату Міннесота.
Вага цієї міс
«Каррот» аж 10,18 кг. Вона по праву посіла місце у книзі рекордів Гіннеса!
7. До речі в країнах ЄС морква вважається фруктом з 1991 року.
Португалія поставляє на ринок Європи дуже
смачне варення з моркви, а варення в них можна варити тільки з ягід та
фруктів, от і стала морква фруктом.
«Той, хто моркву споживає, До ста років доживає
Немає коментарів:
Дописати коментар