вівторок, 4 квітня 2023 р.

«Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі" (до Всесвітнього Дня здоров’я)

 


Наближається гарне весняне свято –  Всесвітній день здоров’я.

 «Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть «Бувайте здорові!», тобто бажають здоров’я й практично ніколи не замислюються скільки сенсу закладено в цих словах. Що значить бути здоровим? Ну, перш за все  пити  чисту воду та їсти корисну здорову їжу. І їжа ця не десь у далеких краях, а тут, у нас, на городі чи дачі! Ви вже здогадалися, що мова піде про овочі  вірніше про один із них, а саме про моркву.

               


  Бібліотека – філія №12 запрошує всіх на свято моркви. Виявляється, четвертого квітня ми відмічаємо Всесвітній День  моркви – (
World Carrot Dai). Батьківщина її – територія сучасних Афганістану та Ірану. Дві тисячі років тому моркву вже знали в стародавніх Греції та Римі, щоправда, як ліки та корм для худоби.

Морква не завжди була солодкою та помаранчевою: вона була червоною, білою, жовтою й навіть фіолетовою та гіркою. І тільки в 16 столітті голландці виростили   моркву, яку ми вживаємо зараз. Сучасні коренеплоди – це справжня вітамінна бомба! Морква підвищує рівень кальцію в крові, знижує рівень холестерину. Лиш одна морквина в день – й наш організм отримує  дозу вітамінів для нормальної роботи серця та судин, вона містить рекордну кількість вітаміну А, а також вітаміни В, Е, К. Мінерали – калій, залізо, фосфор, цинк та йод.

               Гризучи моркву, ми зміцнюємо зуби, а ви коли-небудь чули, щоб у зайців боліли зуби? Жарт, звичайно. Корисна і до того ж  солодка на смак, а солодший за моркву тільки буряк. Полюбляють моркву і кондитери. Желе, торти, і навіть цукерки – все це морква! Отож, їмо моркву і будемо здорові!

                                        


           Ну і декілька цікавих фактів про моркву.

1. Найсмачніша маленька морква. В ідеалі її вага 150 грамів.

2. Вперше морква «позувала» на картині голланлського художника Пітера Артсена  в картині «Базарна торговка овочами» в 1567 р.

3. Дика морква в Британії поетично називається «мереживо королеви Анни», за її білосніжні парасольки.

4. Світова столиця моркви – містечко Холтвіль, США. Там щорічно проводять фестиваль моркви і вибирають «морквяну королеву».

5. Найдовша морквина вирощена британцем Д. Атертоном в 2016 році. Довжина її  6,2 метра.

      6. Найважчу морквину виростив фермер Крістофер Квеллі із штату Міннесота.

 Вага цієї міс «Каррот» аж 10,18 кг. Вона по праву посіла місце у книзі рекордів Гіннеса!

7. До речі в країнах ЄС морква вважається фруктом з 1991 року. Португалія поставляє на ринок Європи дуже  смачне варення з моркви, а варення в них можна варити тільки з ягід та фруктів, от і стала морква фруктом.

                                         


             «Той, хто моркву споживає,

                До ста років доживає

Немає коментарів:

Дописати коментар