вівторок, 14 вересня 2021 р.

«Пошукова система з найкращими відповідями» День народження GOOGLE


 Google святкує свій день народження 27 вересня кожного року. GOOGLE – найпоширеніша пошукова система у світі, і її засновники зустрілися випадково, перш ніж відкрити компанію, яка коштує сьогодні 110,8 мільярдів доларів, 20 років тому.



 Google була заснована в 1998 році Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем, як науковий проект для PhD в Стенфордському університеті, в Каліфорнії. Тому наша бібліотека філія №12 пропонує своїм користувачам  деякі цікаві факти про цю необхідну в сучасному світі пошукову систему.


«Google» – надзвичайно успішна компанія, доходи якої за 2014 рік склали близько $66 млрд., а щосекундна кількість пошукових запитів – понад 50 000. Згодом  еволюціонувала в різні види Інтернет-послуг. А поява інвестицій призвела до можливості придбання корпорацією інших компаній, таких як «YouTube», «DoubleClick», «Keyhole, Inc.» (тепер «Google Earth») та «GrandCentral» (тепер «Google Voice»). 


Головний офіс компанії, який отримав назву «Гуглплекс», безумовно, заслуговує уваги. Розташований у Маунтін-Вю округу Санта-Клара в Каліфорнії на 3,1 мільйона квадратних метрів території. Офіс може похвалитися масою примітних особливостей, у тому числі повномасштабної моделлю Т-Рекса на ім'я Стен (з розкиданими навколо нього пластиковими рожевими фламінго), власним городом, парком скульптур з відомими ключовими фігурами та проекцією на стіни вестибюля, що в реальному часі показує, які пошукові запити надходять на сайт Google.com з усього світу.

У свою чергу, ми хочемо поділитися цікавими відомостями про «Google», про які Ви, можливо, не здогадувалися.

1. Назва Google – це математичний термін «гугол» (googol), який позначає число, виражене одиницею з 100 нулями.


2.Перше дискове сховище Google вміщувалося в корпус з LEGO та мало об'єм всього в 40 Гбайт.

 3. Зараз Google складається з 450 000 серверів, зібраних в дата-центри, по всьому світу.

4.Перший логотип Google розробляв співзасновник Сергій Брін з допомогою безкоштовної графічної програми. У 1999 році Сергій звернувся за допомогою до Рут Кедар, яка викладала дизайн в Стенфордському університеті. Рут створила грайливий, і на перший погляд, простий логотип. Яскраві кольори логотипу Google викликають приємні почуття радості, ніби ми граємо в дитячу гру, коли використовуємо Google.

 5. Понад 1000 співробітників Google стали мільйонерами в 2004 році, коли компанія вийшла на IPO.

 


6. В кожному офісі Google є багато різних дивних речей. Наприклад в офісі, що розташований в Тель-Авіві – стоїть трактор.

 7. Засновникам Google, Сергію Бріну і Ларрі Пейджу, належить лише 16% акцій компанії. Ці 16% забезпечують їм сукупний статок у $46 млрд.

8. Згідно з підрахунками компанії «Google», в даний час людство за два дні генерує стільки ж інформації, скільки воно створило від початку цивілізації до 2003 року.

 9. Коли штат компанії становив лише 40 осіб, вони вже найняли шеф-кухаря.

 10. Ларрі Пейдж і Сергій Брін готові були фактично продати розроблену пошукову систему за $1 млн в 1997 році. Вони поїхали в Силіконову долину, щоб спробувати продати свою розробку, і звернулися в Yahoo, але отримали відмову – тим не потрібна була ні технологія Google, ні ліцензія на право її використання. Молоді вчені вважали Yahoo головним потенційним покупцем (її ключовим елементом були тематичні каталоги, редаговані вручну). У 2002 році Yahoo захотіла придбати Google за $3 млрд, але теж отримала відмову.

 11. Якщо порахувати, скільки хвилин користувачі дивляться відео на YouTube в місяць, то вийде 450 тисяч років!!!

  12.Служба Gmail була запущена в День Сміху 1 квітня 2004 року.

  13. Щороку на Google.com з'являється близько 1000 «дудлів» – малюнків, присвячених якій-небудь темі, поєднаних з логотипом компанії.

 14. Починаючи з 2010 року, в середньому, Google купує 1 компанію в місяць.

 15. Gmail можна використовувати на 50 мовах.

 16. Кожного нового співробітника всередині компанії називають нуглером (noogler), а колишнього – ксуглером (xoogler).

 17. Співробітникам Google дозволяють 25% робочого часу працювати над власними проектами. Так народилися Google News, Orkut та безліч дрібних сервісів і рішень.

 18. Сервіс пошуку книг від Google оцифровує 1000 сторінок на годину.

 19. Google пишається тим, що може піклуватися про довкілля. Компанія, безумовно, робить великі кроки у цьому напрямку, запрошуючи на роботу кіз для підтримки охайного вигляду газону навколо Гуглплекса(3,1 мільйона квадратних метрів території). Якщо говорити точніше, Google співпрацює з California Grazing, орендуючи стадо з 200 кіз (і пастуха, бордер-коллі) для боротьби з бур'янами біля комплексу в Маунтін-Вю. Вони вважаються більш екологічним, ніж використання бензинових газонокосарок.

20. Google має найбільшу мережу перекладачів в світі.


 
Офіційний девіз Google – «Не будь злим». І на останок, рекомендуємо переглянути кінострічку «Стажери», яка повністю відображає життя звичайних працівників Google.

Немає коментарів:

Дописати коментар