четвер, 2 вересня 2021 р.

"Космос – дорога без кінця"

Світ, у якому ми живемо, величний і неозорий. Простір не має ні початку, ні кінця, він безмежний. Бібліотека – філіал №12 підготувала подорож "Космос – дорога без кінця"

Космос - це простір за межами нашої планети. А починаються вони на висоті 100 кілометрів над Землею. Чому космос так високо? Тому що до Землі вчені відносять також частину її атмосфери. 

Атмосфера Землі - це щільний шар повітря. Він обволікає нашу планету і захищає її від палючих сонячних променів і космічних "гостей" - метеоритів.

У земній атмосфері є кисень, яким дихають всі живі істоти. 

У космосі багато різних небесних тіл: супутників, планет, астероїдів, зірок і комет. Ці тіла летять крізь космічний простір, об'єднуються в системи та галактики, стикаються один з одним, народжуються, вмирають ... Перебуваючи на Землі, людям складно уявити, що наша планета розташована в нескінченному космосі.

Команда Скотта Шеппарда із США 2019 року виявила 20 нових супутників, що обертаються навколо Сатурна. Вперше в історії астрономічних спостережень Сатурн за кількістю супутників "переміг" Юпітера! Цю новину оголосив у жовтні 2019 року Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу. 


Кожен із відкритих супутників, за оцінками вчених, має діаметр від одного до п'яти кілометрів. Сімнадцять з них обертаються навколо планети в ретроградному напрямку – тобто протилежно обертанню планети навколо своєї осі. Ще три  супутники обертаються навколо в тому ж напрямку, що і Сатурн. Це вказує на те, що супутники є ймовірними фрагментами більшого супутника, який мільярди років тому розірвали на частини сили гравітації Сатурна.




Скільки незвіданого, незбагненного, непізнаного…! Космос не має меж, як не мають кінця простір і час, не має кінця світ, у якому ми живемо.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар