неділю, 5 вересня 2021 р.

Інформхвилинка «Благородно-значить безкорисливо» (Міжнародний день благодійності – 5 вересня)

 


Благодійність – це та людська риса, що належить до найкращих людських чеснот. Вона визначає ставлення людей один, до одного, здатність прийти на допомогу абсолютно чужій людині. Інформ-хвилинка, запропонована вам, наші користувачі, саме про благодійність.

Міжнародний день благодійності було започатковано резолюцією Генасамблеї ООН від 7 березня 2013 року.




Пропозицію організувати таке свято зробила Угорщина. Крім того, дату обрали не випадково – саме 5 вересня народилася Мати Тереза – відома місіонерка та католицька черниця.

Міжнародна спільнота на рівні Генеральної Асамблеї ООН глибоко стурбована тим фактом, що злидні, як і раніше, зберігаються практично у всіх державах світу. Це стосується насамперед країн, що розвиваються, але часто створюється враження, що подібні явища не залежать ні від рівня економічного, культурного чи соціального розвитку. Деякі сміливі заяви з приводу того, що сучасне суспільство цілком здатне подолати, в перебігу найближчих 15-20-ти років, те негативне явище, яке мається на увазі під поняттям злиднів, коли хтось живе за межею бідності, багатьом здаються наївними висловлюваннями.

Злидні супроводжують нас з незапам’ятних часів і можуть бути обумовлені різноманітними причинами й обставинами, залежними й абсолютно незалежними від людини. Вони схожі на якесь випробування і нашу, на жаль, іноді гідну спадщину. Вони небезпечні та непередбачувані. Злидні уособлюють собою щось жахливе і зовсім не бажане. Єдина ефективна зброя проти них – це благодійність. У сучасному розумінні благодійність не сильно відрізняється від тих понять і принципів, які були притаманні цьому явищу протягом всієї історії нашого людства. Творити благі й добрі безкорисливі справи, милосердя чинити тим, хто потребує цього особливо, завжди було гідним і шанованим заняттям.

За Всесвітнім індексом благодійності, який встановлює Британський благодійний фонд CAF, Україна ще у 2016 році зайняла 106 місце серед 153 країн світу. У 2017 році - 90 місце. І поки що залишається на цьому місці.

Для визначення індексу благодійності в країнах проводиться опитування, де з’ясовують кілька пунктів. Так, у респондентів запитують чи жертвували вони гроші або працювали волонтерами. Або ж просто допомагали незнайомій людині, яка виявилася в нужді. Прості запитання, що показують – наскільки ж ми не байдужі до чужого горя.

5 вересня вся світова спільнота відзначає день доброти й милосердя. Ми вітаємо з Міжнародним днем благодійності усіх причетних до цього свята. Нехай чуйних людей на Землі буде все більше, адже саме завдяки їм величезна кількість нужденних отримують надію, що вони не байдужі цьому світові. Ми - поряд. І ось -  наша рука допомоги.






о. Можливо – це крапля в морі. Але без цієї краплі море зміліє». Будьмо ж людьми. Благодійність – це дар, яким наділені ми всі.

Немає коментарів:

Дописати коментар