середу, 18 січня 2023 р.

Тепло душі людської»

 

Щорічно 21 січня відзначається Всесвітній день обіймів. Свято з’явилося у 1986 році в США як Національний день обіймів (National Hugging Day), але незабаром набуло популярності у всьому світі. Зараз важко сказати, хто став автором свята, швидше за все, це були студенти. В кінці першого місяця зими вони стали обіймати один одного без будь-якого підтексту. Вважається, що в цей день отримати свою порцію "приємностей" може навіть стороння вам людина.



Чим корисні обійми: цікаві факти

За словами психологів, через те, що люди соціальні істоти, потреба фізичного контакту для нас є природною. Ніжні дотики нам необхідні нарівні з їжею і водою.

Обійми викликають певні реакції в мозку людини, завдяки чому виробляються “гормони щастя”.


Обійми дають змогу  нам відчувати себе в безпеці та захищеності і знизити тривогу…

Психологи зазначають, що обійми обов’язково повинні бути приємними та довірчими, інакше користі від них ніякої.

За словами американського психотерапевта Вірджинії Сатир, нам для виживання потрібно обійматися чотири рази на день; вісім обіймів в день — для гарного самопочуття; дванадцять обіймів на  день — для того, щоб рости і розвиватися і відчувати себе впевнено;


Обійми розслаблюють м’язи, знімають напругу, збільшують циркуляцію крові у  м’яких тканинах, полегшуючи біль. Цей ефект можна простежити з маленькими дітьми, які, впавши або вдарившись, біжать до мами обійматися і відразу заспокоюються;

Обійми з близькою людиною позбавляють від втоми, почуття самотності;

Навіть 10-секундних обіймів достатньо, аби поліпшити самопочуття;

Італійські вчені запевняють, що обійми продовжують життя втроє;

Обійми підвищують самооцінку;

Діти, яких з народження не часто обіймали, в дорослому житті можуть виявитися нездатними любити інших.

Обійми стали звичними під час зустрічей не лише з друзями, а й у діловому спілкуванні. Такі  обійми демонструють комфорт і безпеку –  про те, що  ми займаємося спільною справою. Проте далеко не всі хочуть обійматися, і часом ваші хороші наміри можуть неправильно зрозуміти. Немає чіткого правила, коли можна чи не можна обійматися. Буває, що люди просто бояться обіймів. Це свідчить про те, що стан їхнього психічного здоров’я дисгармонійний. Така людина не відчуває безпеки, любові чи фізичного та душевного комфорту, обійми будуть для неї травматичними.


 Отже обійми – це прояв любові та доброти! Тому  не потрібно чекати відповідного моменту, щоб обійняти близьку людину! Робіть це кожного разу, коли є нагода, адже обійми дарують радість та відчуття того, що людину люблять та турбуються про неї.

Немає коментарів:

Дописати коментар