понеділок, 9 травня 2022 р.

Літературна подорож «Літопис життя українського села в творах М. Стельмаха»( 110р від дня народження М. Стельмаха)

 

Напередодні ювілею чудового українського письменника Михайла Стельмаха   колектив  бібліотеки –філіалу  №12 вирішив  ще більше відкрити для  вас творчість і життя   надзвичайного  письменника . Стельмах говорив: «Народ  і народність! Це те сутнє, первозданне, без чого  я не мислю щедрого посіву, творчого цвіту і плоду».

Михайло Стельмах — один з видатних художників слова — поет і прозаїк, драматург і фольклорист, публіцист і кіносценарист. Жанровий і тематичний діапазон творчості митця дуже широкий, а художня палітра — різнобарвна і приваблива. Народився майбутній майстер слова 24 травня 1912 р. у с. Дяківці Літинського району на Вінниччині, в родині селянина. Все почалося з мрії про землю….Про неї ще малим у батьківській убогій хаті чув сумні пісні і розповіді. З мрією про неї батько почав стельмахувати і до цього ремесла привчив свого Михайла. Мріяв,що на тих міцних колесах люди повезуть з поля снопи, зерно до млина, наречені поїдуть до вінця. Але колеса долі закрутили життя Михайла Стельмаха іншими шляхами, та любов до  землі,  до села,  до сім'ї постійно просліджується у кожному написаному творі митця, і збереглася на все його життя. Навіть говорили ,що  у нього збереглася хода хлібороба, дарма, що йому доводилося ходити не по ріллі.


Уперше до жанру прози М. Стельмах звернувся в часи війни, в  1944 р. Де він був рядовим артилеристом. Саме в цей час виходить його перша збірка новел «Березовий сік». Та першим великим романом-хронікою стала «Велика рідня». Цей роман був перекладений на багато мов  інших країн. Письменник прагнув удосконалюватися переходити на виший рівень розвитку, і тому використовував засоби кінематографії для відображення духовного і чуттєвого світу людини праці. А саме його романи  « Кров людська-не водиця», «Хліб і сіль» були екранізовані. Ще одним чудовим напрямком творчості письменника  стали п'єси «Правда і кривда», «На Івана Купала», «Зачарований вітряк» та інші, що поставили М. Стельмаха в ряди кращих драматургів.


Отже Михайло Стельмах це письменник, який  чудово знав душу селянина, і тому так тонко і з любов'ю  показував його і в труді, і на війні, і в сім'ї, і в коханні, і в любові до землі і в ненависті до ворога. Адже проблема «земля-людина» одна з найдраматичніших у всій літературі світу.З нею пов'язані найбільші страждання і мрії про щастя.




Читаючи його книги,  думаєш не тільки про  минуле і сучасне, а й про день  прийдешній. Саме Михайло Стельмах  є співцем Землі, на якій народився, де живе  вільний трудовий народ зі своєю  селянською глибокоокою  долею.Тому його книги це твори з яких можна «пити» розум і радість.Щиро радимо перечитати ці талановиті витвори  письменника- ювіляра.

Немає коментарів:

Дописати коментар