понеділок, 30 травня 2022 р.

“Дитинство повинно бути”

 


1 червня – Міжнародний день захисту дітей. Діти – це головна радість і надія для батьків та всієї родини. А дитинство – найкраща пора у житті. До цього свята бібліотека – філіал №12 підготувала літературну подорож Дитинство повинно бути

За однією з версій історія виникнення свята відноситься до 1925 року, коли Генеральний консул Китаю в Сан – Франциско зібрав групу китайських дітей – сиріт і влаштував для них святкування  Дуань – у Цзе (фестивалю човнів – драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся із часом проведення дитячої конференції в Женеві.

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня затвердила Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 р. Перший раз Міжнародний день захисту дітей відзначили в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила про захист прав, здоров’я і життя дитини.


В Україні цей день відзначають із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобовязана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок. Цією конвенцією також чітко визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психічного насильства. Проте, не завжди деклароване стає реальним.

Символом Міжнародного дня захисту дитини є зелений прапор, на якому намальовано п'ять фігурок людей різного кольору, які стоять на поверхні Землі. Це символізує об'єднання та розуміння різних народів світу, незалежно від раси та національності.

Дитяче свято у багатьох країнах відзначають масовими розважальними і культурними заходами. Проте Міжнародний день захисту дітей – це не лише веселе свято для діточок. Це і нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб всі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками та громадянами своєї країни.

Саме від того, якими стануть діти, залежить майбутнє світу, кожної країни, кожного з нас.

В Японії дуже дбайливо ставляться до виховання дітей. У японських школах відсутні батьківські збори. Також у цій країні під час спілкування дорослих з дітьми не прийнято вживати погані слова. У Великобританії, до речі, робити чужим дітям зауваження суворо заборонено. У бельгійських дітей розпочинаються заняття у школі вже з трьох років.  

 Пропонуємо підбірку книг для дітей українського письменника Василя Сухомлинського,   які вони зможуть прочитати як самостійно, так і разом з батьками.

     

Якби всі люди читали його оповідання і навчалися у нього доброті, любові, співчуттю, взаємодопомозі – світ став би набагато кращим. Його оповідання  - це історії життя і на все життя. Треба інколи зупинитися і роздивитися все навкруги. Адже все що в нас є – і земля, і рослини, і тварини, і ми самі – все  це великий дар Божий! Всю цю красу треба помічати, цінувати, берегти її і навчати всьому цьому своїх дітей.

З особливою турботою автор розкриває важливість гарних сімейних стосунків, необхідність поважати старших і дослухатися до їхніх порад. 

Бажаємо міцного здоров’я, радості та сяючих посмішок дітям і батькам. Спокою та мирного неба над головою!!!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар