понеділок, 4 квітня 2022 р.

Маленьке жовте «сонечко» (Національний день кульбаби)

 


Від незапам'ятних часів для лікування різних захворювань людина використовувала лікарські рослини, а цілющі властивості трав у різні часи неодноразово згадувалися у працях філософів та лікарів. Рослини в той далекий час були і їжею, і ліками. Відомості про використання цілющих властивостей рослин можна знайти в пам'ятках прадавньої культури.


Здоров'я сучасної людини теж багато в чому залежить від якості і кількості біологічно активних речовин рослинного походження. Застосування лікарських рослин є одним із дієвих, часто альтернативних методів оздоровлення та профілактики багатьох поширених захворювань. Наша бібліотека №12 має бажання поділитися з вами  цікавою інформацією про красиву, корисну лікарську рослинку –КУЛЬБАБУ.

Кульбаба (Taráxacum) - багаторічна трав'яниста рослина, що розповсюджена на всій території України. Всі бавились з кульбабками в дитинстві, з квіток рослини роблять варення та вино, на її основі заварюють чаї. Та кульбабки не лише милують око чи використовуються в їжу. Рослина має виражені лікувальні властивості, є компонентом багатьох зборів. Препарати на основі кульбаби використовують у багатьох галузях медицини. Та все ж найбільше рослина застосовується у гастроентерологічній практиці. Кульбаба впливає на всі травні залози. Саме тому рослині приписують жовчогінні, спазмолітичні, обволікаючі та проносні властивості. Препарати та чаї на основі кульбаби рекомендують як жовчогінний. Також, призначають для покращення апетиту для хворих з різними патологіями.

Кулінарія також не стала осторонь цієї вітамінної рослинки. Салат з листя кульбаби вважається корисною їжею для людей, які страждають  на судинні захворювання. Сік з кульбаби ефективно очищає кровоносні судини від атеросклеротичних бляшок, сприяє поліпшенню властивостей крові. Патології печінки або нирок. Даний продукт виводить токсини, усуває набряклість і надає відновлюючу дію. Остеохондроз, радикуліт, артрит. Також це  природний антибіотик і антиоксидант, який  забезпечує відновлення пошкодженої тканини суглобів. Використовується при  недокрів’ї і авітамінозі. Корисні речовини, що входять до складу цієї цілющої рослини, підвищують захисні сили імунної системи. При частому вживанні салату з кульбаби регулюється вміст вуглеводів.


Як приготувати салат з кульбаб.

Для приготування беруть такі продукти: 100 г кульбаб (листя); пучок цибулі; 1-2 огірка; селера (за смаком); спеції (за бажанням) і заправляють різноманітними соусами.

 Зараз весна отже є можливість посмакувати і оздоровитися..

 Отже Кульбаба-еліксир життя, що росте під ногами.

Немає коментарів:

Дописати коментар