четвер, 7 квітня 2022 р.

Публікація "У бобра добра багато"

 Щорічно 7 квітня світ відзначає Міжнародний день бобра. Творці свята обрали саме 7 квітня, тому що це день народження Дороті Річардс. Ця жінка майже п'ятдесят років вивчала бобрів в заповіднику Біверспрайт (Нью-Йорк) і стала всесвітньо відомим фахівцем з бобрів. З нагоди такого гарного святкового дня бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію “У бобра добра багато”

Бобри – найбільші серед сучасних гризунів звірі.

Починаючи з третього року життя, бобри знаходять пару на все життя і їх дитинчат називають кошенятами.

Тільки вони вміють будувати на річках справжні греблі, канали, як лісоруби, звалювати товсті дерева, будувати хатки.

Бобри – гарні архітектори. Житло своє ставлять біля самої води. Така хатка може складатися з кількох поверхів. Вихід як із нори, так із хатки неодмінно ховається під водою. Від води хід іде вгору і закінчується просторим приміщенням, де бобри здебільшого й перебувають. Там тепло, сухо, а головне – безпечно. 

2

Найбільша боброва гребля у світі (Вуд - Баффало)

Бобри активні переважно вночі. Вдень вони сидять у своїх затишних схованках – хатках або норах. Сплять, зазвичай, на спині, склавши лапи на животі, часто ще й хропуть уві сні.

У зимову сплячку бобри не впадають. Звичайний корм для бобрів - це яблука, листя латаття, зелена кора і молоді гілки дерев.

Бобри роблять собі на зиму продовольчі запаси. 

Бобри мать чудові різці, які стирчать поверх губ, ростуть протягом усього життя і ніколи не тупляться. Ними можна працювати під водою не розкривачи рота. Ніс і вуха, щоб у них не потрапляла вода, міцно закриваються особливими м’язами. 

3

 Бобер є національною твариною Канади, його зображення прикрашає 5-центову монету. 

4

Цінується цей гризун за хутро і так звану боброву струмину, яка використовується у виробництві парфумів. 

Вік бобра до 35 років.

Декілька цікавих фактів про цих гризунів: 

  • Ще за часів Київської Русі бобри охоронялися законом. “Руська правда” Ярослава Мудрого забороняла полювання на бобрів.
  • Гонитва за бобровим хутром призвела до того, що на кінець XIX ст. бобер став рідкісним звіром. Нині поселення бобрів у заплаві Дніпра є пам’ятками природи. 
  • Під водою бобри можуть перебувати приблизно 15 хв.
  • Товсті дерева бобри можуть гризти декілька ночей підряд, часом по двоє – один гризе, другий відпочиває.
  • У Канаді бобри встановили світовий рекорд: перегризли тополю заввишки 27 м., діаметром 1,5 м. 

Народна мудрість говорить: «Не вбивай бобра – не матимеш добра!" Пам'ятаймо разом цю настанову. А допитливим читачам зворушливі історії про завзятих гризунів 


Немає коментарів:

Дописати коментар