суботу, 30 квітня 2022 р.

Публікація «Айболить за покликанням» ( до Всесвітнього дня ветеринара)

          

  У багатьох  з нас є домашні улюбленці. Ми до них звикаємо, вони стають членами сім’ї, ми піклуємося про них, адже тварини хворіють не  рідше, ніж люди. І тут на допомогу нам приходить лікар  «Айболить» — ветеринар. Професія ветеринара, як ніяка, заслуговує  на  нашу повагу. Та й  професійне свято ветеринарів наближається. Це остання субота квітня. Бібліотека №12 запрошує вас, власників домашніх улюбленців, трохи дізнатися про цю професію.   

      

      Від найдавніших часів і до сьогодні люди живуть поруч із тваринами.              Але часи змінюються, а з ними змінюється й ставлення до домашніх тварин. У сучасному світі проблеми жорстокого поводження з тваринами є дуже актуальними. І часто-густо люди просто не розуміють, що їхній улюбленець потребує допомоги, або намагаються надати її самотужки, що погіршує ситуацію. Насправді ж слід лише звернутися до представників однієї з найдавніших та найкорисніших професій — ветеринара. Люди, які обрали цей фах, заслуговують на пошану вже за те, що несуть любов та полегшення страждань братам нашим меншим.                                

     Ветеринарія з’явилася дуже давно, ще до нашої ери разом з появою гончарного виробництва, яке дало можливість зберігати лікувальні зілля. Найдавніші відомості про лікування тварин відносять до Єгипту, Індії та Греції близько 6 тисяч років тому. Батьківщиною ветеринарної медицини вважається Франція. За часів короля  Людовіка  ХV, в 18 столітті, в місті Ліоні було відкрито першу ветеринарну школу. А вже розвиток науки в 19 столітті дав  поштовх і розвитку ветеринарії.

     Серед ветеринарів були справжні  подвижники своєї справи. Можна згадати ім’я   датського лікаря-ветеринара   Бернхарда Бенга, що відкрив бацилу бруцельозу,  американця Луї Камута, що вперше в світі почав лікувати кішок. Ну і звичайно ж. як не згадати британського ветеринара і прекрасного письменника Джеймса Херріота, автора чудових книг про тварин. Якщо не читали – то обов’язково прочитайте  його книгу «Про всі створіння великі й малі».  Взагалі, нам здається, що професію ветеринара обирають  тільки ті,  хто по-справжньому  любить тварин, а також володіє даром спілкування з ними.

     За рішенням Всесвітньої Ветеринарної Асоціації і відмічають День ветеринара, людей з великими серцями і відкритою душею. Вони поза сумнівом розуміють своїх пацієнтів і завжди діють їм на благо. Традиційно на закінчення декілька цікавих фактів про ветеринарів.

    1. Собаки – найчастіші пацієнти ветлікаря.

     2. Ветеринар – «жіноча» професія, 80% лікарів – жінки.

     3. Професія ветеринара в дев’ять разів небезпечніша, ніж професія  лікаря.

     4. Професія ветеринара одна з найнеобхідніших на ринку праці.

      Недарма кажуть: «Лікар лікує людей, а  ветеринар – усе людство».

                                 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар