суботу, 10 грудня 2022 р.

Екологічна мандрівка «Гори-місце сили» (Міжнародний день гір)

 


11 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року. Тому бібліотека філія №12 вирішила підтримати цю необхідну для людства екосистему через екологічну  мандрівку «Гори-місце сили». У світі не існує загальноприйнятого визначення терміну “гора”. Так, в Оксвардському словнику англійської мови гора визначається як “природне піднесення земної поверхні, яке більш чи менш різко піднімається над рівнем земної поверхні і досягає відносно неї вражаючої чи помітної висоти”. Гори, немов магніт, притягують туристів та любителів екстриму. Вони дарують свободу, спокій, загартовують тіло й дух при сходженні на вершину, а потім як бонус підносять весь світ на блюдечку.

Гори є джерелом корисних копалин. З давніх-давен освоюються їх родовища, багаті мінеральною сировиною. На базі цих запасів працює металургійна промисловість.


У горах беруть свій початок найбільші річки. Вони живлять велику частину водойм нашої планети. Наприклад, найповноводніші північноамериканські річки Ріо-Гранде і Колорадо практично повністю залежать від Скелястих гір. Більше половини населення Землі живе в Східній і Південній Азії. І їхнє життя також залежить від дощів і снігів, які випадають в таких гірських масивах як Памір, Гімалаї, Тибетське нагір’я, Каракорум.


Недоступність та віддаленість гір, їх непридатність для землеробства більшої мірою захистили масиви від вторгнення і руйнівної діяльності людини. Завдяки цьому в них збереглося велике видове різноманіття фауни і флори, які давно зникли на рівнинах, в долинах і лісах. Прикладом є Національний парк Кінабалу, розташований в Малайзії. Ця гірська місцевість за розмірами менше, ніж територія міста Нью-Йорк, проте тут виростає 4 500 видів флори. Ця кількість дорівнює 1 \ 4 всіх рослин, які ростуть в США. Часто гори є житлом рідкісних тварин: панди (Китай), кондорів (Анди), сніжного барса (Центральна Азія). Саме їхнє існування залежить від гір.

У віддалених куточках гір збереглися куточки незайманої людиною природи. Це прекрасні, мальовничі ландшафти, озера і чудові водоспади. Третя частина світових заповідників розташувалися на гірських масивах. І туристи відвідують їх з превеликим задоволенням, навіть найвіддаленіші національні парки. Щороку їх відвідують більше 1 000 000 людей з усіх куточків планети. Найпопулярнішими є: гора Мак-Кінлі (Північна Америка), Національний парк Деналі (Аляска), гори Меру і Кіліманджаро (Східно-Африканська зона розломів). Тут туристи мають можливість поспостерігати за стадами диких тварин, побачити дивовижні і реліктові рослини. Родовища лікувальних грязей і мінеральних цілющих вод забезпечило розвиток гірських рекреаційних районів. Також популярний гірсько-лизний зимовий відпочинок.

В Україні є Карпатські (найвищою є гора Говерла, висота 2061 м). та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м).

Цікаві факти про гори

Найвищою горою на Землі є гора Джомолунгма. Її назва походить з з тибетської мови і означає «Божественна (qomo) Життя (lung — вітер чи життєва сила) Мати (ma)». Вона отримала свою назву на честь бонської богині Шераб Чжаммі. Англійською мовою гору названо Еверест. Цю назву вона отримала на честь керівника геодезичної служби Британської Індії в 1830–1843 роках, сера Джорджа Евереста (1790—1866 рр.). Вона має висоту 8 848 м над рівнем моря.

Найменшою горою на Землі вважають гору Вічепруф в Австралії. У більшості країн світу її б вважали просто пагорбом, оскільки її висота усього 148 м над рівнем моря.

На Землі є принаймні 100 гір, висота яких від рівня моря перевищує 7200 метрів, всі вони розташовані в центральній і південній Азії. Сумарна висота перших десяти складає приблизно 83,78 кілометра - поставлені один на одного вони всього на 16,22 кілометра не "дотяглися" б до офіційної межі космосу.

2. Сумарна висота 100 найвищих гір складає приблизно 754,5 кілометра. З такої висоти можна побачити об'єкт, що знаходиться на відстані приблизно 3,19 тисячі кілометрів - це майже те ж саме, що з Нью-Йорка побачити Лос-Анджелес.

Найчастіше на Землі, за деякими даними, люди підкорюють гору Монаднок в американському штаті Нью-Гемпшир. Висота її вершини над рівнем моря - 965 метрів, це приблизно 4825 хвилястих папужок або 965 новонароджених слоненят.

Найвищий активний вулкан на Землі - чилійський Охос-дель-Саладо висотою 6893 метра. Це десь 63 ракети Saturn V, найвищої в історії космонавтики, або 59,6 секвої Гіперіон на півночі Каліфорнії, найвищого дерева на Землі.

Найвище розташований населений пункт - село Випчина Чернівецької області розташований на висоті 1100 м над р.м.

Найбільш високогірне місто - Рахів. Середня його висота становить 820 м над р.м. Цьому місту належить ще один рекорд - найбільший перепад висоти між вулицями - 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.

Будучи однією з найбільших екосистем, що представляють складну і взаємозалежну екологію нашої планети, гори мають велике значення для виживання глобальної екосистеми.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар