четвер, 15 серпня 2024 р.

Інформ-хвилинка « Не наступіть на бджолу»( День пасічника)

 


Наше здоров’я значним чином залежить від того, з чого складається наш раціон харчування. Тому про користь натуральних продуктів годі й говорити, а мед , як ніщо, належить до надзвичайно корисних продуктів харчування. І наша бібліотека- філія №12 вирішила  розповісти своїм користувачам не тільки про користь меду та бджіл, але й  про  представників найсолодшої професії- пасічників, адже пасічників цінували на нашій землі із сивої давнини. День пасічника в Україні почали святкувати з 1997 року.


На пасіках країни сьогодні близько п’яти мільйонів бджолиних сімей, і Україна займає одне з знакових місць в експорті  меду. В цей день в усіх містах України відбуваються ярмарки, де презентуються різноманітні сорти меду та   інша  солодка продукція.


Ми запропонували дітям чимало цікавої інформації про бджолу- трудівницю.Зокрема:   

-
в середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя. Наразі, кількість бджіл у світі швидко спадає. Тому робота пасічників – важлива складова у збереженні популяції цих комах.

   


-для того, щоб зібрати 100 грамів меду, бджолі необхідно облетіти ні багато ні мало, 46 тисяч км, для порівняння – це довжина екватора.


- бджоли – найпрацьовитіші істоти з усіх земних створінь. Новонароджені бджоли починають трудитися вже на другий день свого життя, а на 6–10 дні свого життя бджоли вже будують стільники і виконують «навчальні» польоти.

-бджола в змозі тягти вагу в 310 разів важчу за себе.

-у бджоли п’ять очей. Три у верхній частині голови і двоє попереду.

-це єдина комаха, яка виробляє їжу, яку їдять люди.

   


На завершення ми запропонували нашим маленьким користувачам  приєднатися до свята  й розмалювати веселу бджолу. У кожного вийшла своя бджола, але всі дітлахи розуміють, що бджола найкорисніша комаха в світі. Не дарма в народі кажуть : «Бджола – божа мушка, а пасічник – божий чоловік».

      Отож їжте мед, шануйте бджолу та пасічника і будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар