середу, 6 березня 2024 р.

Екологія: ми відповідальні за майбутнє

 

Ми -  господарі нашої Батьківщини, і вона для нас комора сонця з великим скарбом життя, яку треба оберігати. Людина отримує з природи все: повітря, воду, сировину для промисловості, і як частина цієї природи, може бути лише в постійній взаємодії з нею. Тема захисту навколишнього середовища завжди знаходилася в полі зору бібліотеки-філії №12. Адже ми і наші користувачі розуміємо, що  відповідальні за майбутній стан нашого довкілля, в якому ми живемо. Розуміємо, що з розвитком цивілізації вплив людей на природу став  дуже потужний і постійно набуває планетарного характеру. 

Всі розуміють, що це питання дуже серйозне, і що в усьому винні ми самі, але… але  більшість  нічого не змінюють у своєму відношенні до природи. Та щоб вижити кожна людина на планеті повинна прикласти максимум зусиль. Що більше створює людина різних виробів, то більше шкідливих відходів викидає в навколишній світ. Як ми розуміємо зупинити виробництво неможливо, та зробити його безвідходним  наш обов’язок.

Українська природа стала черговою жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля. На жаль, в нашій країні забруднення довкілля досягло значних масштабів. Нове покоління вступає в життя в період негативних наслідків від забрудненого середовища.

 Та наперекір всьому  ми повинні зробити все що в наших силах:

- не смітити на вулиці. Сміття - лише в смітник, якщо не має поблизу, в сумочку/кишеню і пізніше викинути;

- сортувати сміття. Найкраще почніть робити це в себе вдома, подавайте приклад і пояснюйте, що так правильно і чому. Можете робити це у формі гри, скажіть дітям, що ви рятуєте планету і щоб дітки вам допомогли;

- використовувати багаторазові пляшки для води. Купіть дитині таку пляшечку, не купуйте кожного разу пластикову одноразову в магазині. Окрім цього, багаторазові пляшки часто мають красивий дизайн, є і з улюбленими героями ваших дітей, тому їм це має сподобатись;

- розберіть непотрібні речі дитини й дайте їм друге життя;

- вчіть дитину любити природу. З повагою ставитись до флори та фауни, не шкодити, а берегти. Пояснюйте діткам чому це так важливо;

- подавайте приклад. Якщо ви будете вчити, але самі не дотримуватися тих правих, яких вчите, дитина  ніколи не навчиться.

Отже, якщо ми будемо ощадливими й перероблятимемо все, що можливо, сміття стане менше, а ми зможемо довго ЖИТИ на нашій  маленькій планеті, дихаючи свіжим повітрям, плаваючи у кришталево чистій воді, і гуляючи  незабрудненими лісами, полями,парками.

Немає коментарів:

Дописати коментар