вівторок, 5 березня 2024 р.

Інформ-хвилинка «Коси пахнуть росами» (міні проект «Добрі звичаї нашого народу)

Сьогодні,  коли красуня-Весна оживляє все навколо, бібліотека-філія №12 вирішила повести мову  про красу дівочої коси, і взагалі про дівочу красу, про моральну гідність, народні традиції, на яких треба вчитись , які треба берегти і збагачувати. Кожна жінка – це втілення краси, любові, радості та ніжності! Українська коса є символом дівочої честi, охайностi, та привабливості!

Коса була гордістю дівчини, уособленням її честі, чистоти. Чоловіки, побачивши дівчину з гарною косою, завжди  захоплювались нею. З давних-давен українці помічали, що чим довша коса у дівчини, тим вона міцніша здоров’ям і лагідніша характером. Та й краси у неї мов додається. Недарма ж  є приказка: «Коса-дівоча краса». Коса, перекинута на груди через праве плече, означала милість до супутника, а через ліве-і не підступайся. ЇЇ, як велику коштовність, прикрашали квітами та стрічкам . Недарма у народі говорять: «Косу збережеш, щастя знайдеш!».

 Тому сьогодні до нашої бібліотеки  завітали  на  тематичну інформ-хвилинку «Коси пахнуть росами»(міні проект «Добрі звичаї нашого народу) третьокласники ЗОШ №20. Бібліотекар розповіла про традиції догляду за волоссям, види зачісок в давнину. 


Для кращого сприйняття, ми влаштували з допомогою нашої активної користувачки, власниці розкішного довгого волосся, восьмикласниці Марини Зотової своєрідний майстер-клас, в якому взяли участь і діти, і батьки. Виявилося, що уміння красиво заплітати волосся дозволить будь-якій дівчині виглядати стильно, модно та сучасно.

Актуальним доповненням заходу була книжкова виставка « Джерело народних традицій!», переглянути яку може будь-який користувач нашого закладу.

 Як ви бачите, ми і сьогодні продовжуємо наслідувати та зберігати давні традиції нашого народу. Але часто не говоримо про те, скільки сили і  волі повинна  мати українська жінка, щоб її шанували, поважали, та захоплювалися нею! Саме такими є українки – красивими, люблячими, щирими, добрими,  і мужніми. Адже дівчина з косою-як трава з росою!

Немає коментарів:

Дописати коментар