неділю, 9 жовтня 2022 р.

Година інформації «Славний син землі полтавської» до дня пам’яті славетного борця Івана Піддубного)

            


Якими тільки людьми не славна наша квітуча Полтавщина! Письменники, поети, співаки, актори, художники, ну і звичайно, атлети – силачі. Такі, яким був «чемпіон чемпіонів», непереможний Іван Піддубний. 9 жовтня всі не байдужі до спорту згадують цю визначну особистість, бо саме в цей день 151 рік тому народився великий спортсмен. Година інформації, яку пропонує увазі своїх  читачів бібліотека №12, присвячена саме цій даті.

           Іван Максимович Піддубний народився на Полтавщині 9 жовтня (26 вересня) 1871 року в селі Красенівці поблизу Золотоноші в козацькій сім'ї.

                                        

       
Козацький рід, з якого походив Іван, був відомий і славний у себе на Полтавщині.  Батько Піддубного - Максим Іванович мав невелике господарство.   Максим Піддубний мав колосальну фізичну силу: сам, без жодної напруги, піднімав п'ятипудові  (це 80 кг)  мішки з зерном, і кидав їх на віз. Пізніше сам Іван, ставши чемпіоном, скаже, що єдина людина, яку б він не переміг – це батько. Всі Піддубні  були високі, сильні та славилися своїм здоров’ям.

          У   16 років Іван легко пригинав до землі бика за роги...  В 21 рік, він вирішив залишити рідну домівку й виїхати на заробітки до Криму. Хтось порадив йому поїхати на південь країни, де можна непогано заробити вантажником в одному з морських портів.  У Севастополі Іван по шістнадцять годин на добу проводив на трапах, перетягуючи вантажі. Працював легко, швидко, з жартами. Через півроку роботи слава про силу вантажника розійшлася по всіх портах Криму.                                                

          


А в 1897 році на гастролі до Феодосії приїхав цирк Безкоровайного. Це був звичайний бродячий цирк того часу, в трупу якого входили також атлети і борці. Тоді модно було влаштовувати чемпіонат боротьби «на поясах».
За два тижні виступів на арені Піддубний не програв жодного поєдинку! Його залізна стійкість, вага і чіпкість рук дозволяли йому здобувати перемогу за перемогою.                                          

 Слава Івана Піддубного зростала і міцніла з кожним роком. Але його дратували безчесні звичаї чемпіонатів, і в 1902 році він ледь не повернувся до Феодосії працювати вантажником.

                                          






  


           На щастя, цьому наміру не судилося збутися. 1903 року в Парижі проходив чемпіонат світу з  французької боротьби. Учасник, який програв хоч один бій, вибував з чемпіонату. Іван Піддубний  одинадцять разів виборював перемогу! Наприкінці 1905 Піддубний знову в Парижі на чемпіонаті світу, де зібрали 140 найсильніших борців світу. Йому вдалося перебороти всіх своїх суперників. Володіючи величезною силою, атлет в той же час відзначався швидкістю реакції і гарно проводив найскладніші прийоми.

                                            

         Він не вживав спиртного й не палив, гартував свій організм ранковою    гімнастикою, обтираннями холодною водою, щоденними тривалими прогулянками. За 40 років спортивної кар'єри він не знав поразок! На запитання, кого він любив найбільше, Піддубний відповідав: “Україну, звісно, а то як інакше?”. Свої перемоги в спорті він пояснював так: “Виходячи на сцену, я молився за Україну. Тому й перемагав!”. У 57-річному віці його було визнано найкрасивішим чоловіком на міжнародному конкурсі чоловічої краси в США!  І до сьогодні повторити такий подвиг не вдалося жодному спортсмену! Знай наших українців!

        У 1945 році 74-річному І. М. Піддубному було присвоєно звання заслуженого майстра спорту. 8 серпня 1949 р., на 77-у році життя Піддубний помер, поховано  видатного борця в місті Єйськ, де він тоді проживав.

                                             


         Отаким він був Іван Піддубний, козак, атлет, циркач, непереможний бо-

єць, наш українець!

Немає коментарів:

Дописати коментар