вівторок, 4 жовтня 2022 р.

Народознавча година«В світі українських музичних інструментів»

       


Як відомо ми, українці, – народ творчий та музикальний, тому ще з прадавніх часів у кожному куточку нашої України існувало безліч музичних        
  інструментів. Щоб навчитися грати на деяких із них, потрібно було багато вчитися, але були й нескладні, на яких народ грав просто для забав,  для веселощів. Бібліотека №12 запрошує на народознавчу годину, присвячену народним музичним інструментам.                                                                                                                                         Українці здавна висловлювали свої емоції, жалі, радощі через музику. Нашій культурі властива різноманітність музичних інструментів. Досить згадати бандуру, кобзу, які цінували і любили козаки, бубон, цимбали, колісну ліру, ну і сопілку, на якій майстерно грав наш великий Сковорода.

        Інструментів багато, а про деякі ви чули чи бачили в музеях чи в кіно. Ми розповімо лише  про найрідкісніші та найцікавіші.

                                      


       Тулумбаси, або литаври — казаноподібні барабани, що були відомі в Європі з ХІV століття. В Україні вони стали незамінним інструментом для козаків у культурному й політичному житті січей: з допомогою тулумбасів ззивали на козацьку раду. Уявіть поле бою, на якому брязкіт зброї та крики унеможливлюють координацію війська. Тут і допомагає тулумбас, звук якого перекриває шум і задає темп наступу або дає команду повертати назад. Часто козаки здобували тулумбаси як трофеї у війнах, але й самі їх виготовляли — натягували тонку шкіру поверх казанів. Історики вважають, що у найбільші барабани могли бити одразу восьмеро музикантів — довбишів.

     


Колісна ліра- 
 старовинний струнний смичковий музичний інструмент, у якому роль смичка виконує колесо. Конструктивно близький херді-герді. На трьох струнах грають мелодію, притискаючи струни клавішами, а дві інші струни — бурдонні.                     

       Басоля — це струнно-смичковий інструмент з давньою історією. Походить вона від гудища, трьохструнного інструменту з давніх часів, його можна  побачити на фресках Софії Київської. Сучасна басоля схожа на віолончель, має чотири струни, а грають на ній за допомогою смичка, тримаючи інструмент під нахилом або на колінах, як гітару. Зараз почути басолю можна здебільшого в народних ансамблях троїстих музик.

        




  Дримба, або варган. Дуже цікавий інструмент.                                                                                                                                                                          Дримба раніше була розповсюджена по всій Україні, але найбільше закріпилась у гуцульському побуті. Грати на дримбі  вчилися змалку. Виглядає вона як маленька металева підкова з одним або двома язичками, яку притискають до зубів або до губ для гри. Коли язичок щипають, дримба видає резонуючі звуки, які можна регулювати ротом і диханням                                         

            

     


Торбан, або ще панська бандурка, близький за звучанням та устроєм до лютні та частково до гітари — незаслужено забутий в Україні інструмент. Найбільше був поширений у XVIII–XIX століттях, а серед його прихильників були Іван Мазепа, що любив грати на торбані, та Тарас Шевченко. Це струнний щипковий інструмент, що має два грифи та 14 струн.

                                     

  


      Трембіта – овіяний карпатськими легендами музичний інструмент. Є найдовшим музичним інструментом у світі. Його довжина від трьох до восьми метрів! Занесений до Книги рекордів Гіннеса! У давнину трембіта була на зразок радіо: нею сповіщали про всі важливі події в житті гуцулів.

                                            

   


Незвичний різновид сопілки — джоломига, або дводенцівка — дає можливість одному музиканту звучати за двох. Походить цей інструмент із Закарпаття, де його роблять із одного бруска дерева, просвердлюючи два паралельні канали й утворюючи дві денцівки-сопілки в одній. При цьому одна частина джоломиги звучить як стала басова партія, а друга створює мелодію, змінюючи тон.

                                      


Народні музичні інструменти України – це яскрава сторінка історії музичної культури  нашого народу. Вони виявляють багатство його душі, свідчать про високу матеріальну та духовну культуру українців, про їх сильний характер та співочу душу.

  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар