вівторок, 18 жовтня 2022 р.

Птахи з’єднують нам світ.

 

…Вірю в те, що війна закінчиться,

Ми покажемо гідність в бою.

Я покличу вас знову, лелеки,

У квітучу країну свою.

Микола Халєтов



Настала осінь, і у народі кажуть, що птахи полетіли у вирій, тобто у теплі краї. За повір'ям, вирій пов'язаний із раєм - теплою і сонячною країною, яка розташована "за морем", куди на зиму відлітають птахи.  Слов'яни вірили, що, наприклад, лелеки восени відлітають у вирій - міфічну теплу "країну вічної весни і вічного світла", а навесні повертаються і приносять душі майбутніх дітей. Бібліотека філія №12 вирішила привернути вашу увагу до таких красивих і потрібних мешканців нашої планети-- мігруючих птахів.


Через Україну проходять міграційні шляхи багатьох видів птахів, які гніздяться  на території нашої країни. Місця зимівлі цих птахів знаходяться в Західній, Центральній та Південній Європі, Середземномор'ї, Африці, на Близькому і Середньому Сході, а також на півдні України. Птахи мігрують, у першу чергу тому, що  не зможуть знайти достатньо корму через сезонні зміни кліматичних умов .Вижити у холодні зими є неможливим для багатьох пташок. Вони не в змозі адаптуватися до холоду, і почувають себе набагато краще в  умовах теплої зими.


Птахам, що літають на короткі відстані, необхідно знати лише правильний напрямок. Птахам, що мігрують на великі відстані, необхідно мати складну навігаційну систему. Навіть в погану погоду вони повинні бути здатними летіти правильним шляхом. Багато видів птахів вивчають маршрути міграції кілька років. Лебеді, гуси і морські птахи вивчають міграційні шляхи, подорожуючи з дорослими досвідченими птахами. Вони запам’ятовують основні орієнтири, які лежать на шляху міграції: долини річок, гори, вигини морського узбережжя. Під час міграцій птахи орієнтуються на сонце, магнітне поле Землі, а вночі - на зірки та місяць. Іноді молоді птахи можуть залишатися у місцях зимівлі тільки на літо, а іноді навіть на 2-3 роки. І лише після досягнення статевої зрілості вони повертаються у рідні краї для гніздування. Так поводяться лелеки, серпокрильці, ластівки.


Цікаві факти про мігруючих птахів

Деякі види, які долітають до південної Африки, долають відстань у майже 10 тисяч кілометрів.

Найдовша міграція серед птахів у буревісника сірого — уся мандрівка триває понад 6 місяців і охоплює в середньому 64 тис. км.

Сивки бурокрилі безперервно летять протягом 35 годин з Аляски на Гаваї.

Багато птахів мігрують на великих висотах. Гуси гірські летять над Гімалаями на висоті близько 9 тис. метрів! Пілоти спостерігали лебедів-кликунів на висоті 8230 м, і навіть такі загальнопоширені види, як крижні, теж помічені вище 6400 м.

Лише 5% птахів, котрі гніздяться в Арктиці, є її постійними мешканцями, решта 95% видів — з'являються там тільки на 7-10 тижнів у році.

Більшість птахів летять у безхмарні, місячні ночі. А коли місяця не видно й небо затягнуте хмарами, переліт призупиняється. Покази радарів свідчать, що птахи здатні губити напрямок лише тоді, коли не бачать ні місяця, ні зір.

В процесі міграції, щоб не збитися зі шляху, перелітні птахи орієнтуються по магнітному полю Землі.

            Переліт птахів триває близько 1-2 місяців, і його тривалість майже не залежить від дальності.

Більшість перелітних птахів летять тільки вночі, інші (хижі птахи, лелеки, жайворонки, ластівки, стрижі, журавлі, фламінго, дрозди) – тільки вдень, а деякі здатні летіти цілодобово, зрідка відпочиваючи(качки, кулики, гуси).

Лелеки протягом 10 хвилин можуть спати прямо в польоті.

 До 1000 ударів за хвилину – такий пульс у більшості птахів у польоті. У спокійному стані пульс пернатого знижується до 400 ударів за хвилину.

При перельоті звичайні качки підтримують швидкість до 100-120 кілометрів за годину, стрижі розганяються до 150-160 кілометрів за годину.

Перелітні птахи завжди знаходять свої гнізда, не зважаючи на відстань в тисячі кілометрів.

Полярна крячка щорічно долає 71 000 км.

Тримаючись під час перельоту у формі V-подібного ключа, зграя птахів летить майже на 70 відсотків швидше, ніж поодинокий птах.

             Птахи – справжня окраса природи. Вони чарують нас розмаїттям свого оперення, гнучкістю поведінки і, звичайно, співом. Збережемо цю красу для майбутніх поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар