четвер, 13 жовтня 2022 р.

Бесіда «Легенди української слави»

                      


 В історії та культурі кожного народу є дати якими можна по-справжньому гордитися. В нашого народу – це  День козацтва, що святкується 14 жовтня, на Покрову. Тема козацтва не байдужа для кожного українця. Про них написано безліч книжок, знято чимало фільмів. Варто лише пригадати  фільми «Пропала грамота», «Вогнем і мечем» та чудову серію мультиплікаційних фільмів «Козаки́». Наша бібліотека №12 також не оминула увагою це державне свято.   І тому на протязі дня 12 жовтня  з  маленькими користувачами  ми провели  бесіду «Легенди української слави».

      


Увазі дітей було запропоновано яскравий та цікавий перегляд літератури «Козацтво – погляд крізь віки», де було представлено багато гарно ілюстрованих книжок про історію Січі, про подвиги козаків, про таке цікаве і магічне явище в історії Запорожжя, як козаки-характерники. Зараз уже важко сказати, що в оповідях та легендах правда, а що вигадка… Але про вправність та козацьке вміння лікувати, воювати і «наводити ману» на ворогів діти слухали з захопленням! Особливо сподобалася дітлахам розповідь про кошового отамана Івана Дмитровича Сірка. Великий воїн, полководець (не знав жодної поразки), дипломат, захисник  України—постать отамана і зараз, через сотні років, викликає подив і захоплення!

      
   
Далі, щоб так би мовити, «закріпити» інформацію, ми провели міні-вікторину «А що ти знаєш про козаків?». Питання були цікаві, а відповіді школярів свідчили про непогані знання нашої історії. Особливо сподобалися питання про їжу та одяг цих лицарів. Діти з превеликим задоволення «перемішували» козацький куліш величезною ложкою!

        


На останок, за традицією, була «козацька фотосесія». Цікаво ж побачити себе в образі «Гетьмана» чи молодого козацького «Джури»! Ну а дівчатка, як справжні українські красуні,  були у вінку. До речі, як виявилося, «Гетьманом» хотіли побувати всі присутні, навіть дівчатка!

          



Традиції нашого народу передаються з покоління в покоління, на них виховуються наші діти, а зараз у важкі часи для нашої країни, як ніколи потрібно, щоб діти росли з гордістю за наших захисників, як минулих, так і сучасних!

 Вітаємо всіх українців зі  святами, які припадають на цей день 14 жовтня:Свято Покрови, День козацтва, День захисника. Нехай  Свята Покрова береже Україну, наш народ і наших мужніх захисників!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар