вівторок, 8 лютого 2022 р.

«Це теж зробили вони» (Міжнародний день жінок в науці)

 

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу розвитку, пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій. Україна також  багата талановитими жіночками, зі  своїми  потенціалами . Тому 11 лютого  і в нашій державі  відзначають  Міжнародний день жінок та дівчат у науці.

 


Бібліотека філіал №12  має намір повідати вам  про неоціненний вклад  чарівної статі  в розвиток  науки.

Це нове свято – як зазначено в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року. Воно засновано "для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат". За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки. В Україні серед науковців – 45% жінок. Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. Наразі за кількістю науковиць лідирує Центральна Азія.

Серед визначних українських науковиць є спеціалісти різних галузей ,  і вони показують не гірші результати, ніж чоловіки.:

Марія Байляк – біологиня, докторка біологічних наук, доцентка кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Науковиця Марія Байляк вивчає біохімію і досліджує вплив різних рослин, речовин на процеси старіння. Відкриття Марії Байляк стосуються, наприклад, підвищення стресостійкості та загального стану живих організмів.Завдяки своїй інтенсивній роботі Марія входить у Топ-10 успішник українських жінок-вчених.


Марина В'язовська
— математик, яка розв'язала задачу оптимальної упаковки куль в 8-вимірному та 24-вимірному евклідовому просторі, яку до цього нікому не вдавалося вирішити. Це відкриття може допомогти виправляти помилки мобільного зв'язку, Інтернету та космічних досліджень.


Нана Войтенко
- український нейробіолог, електрофізіолог. Дослідження функції мозку та нервової системи на молекулярному і клітинному рівні.

Ольга Маслова — біолог, яка досліджувала мезенхімальні клітини тканини пуповини, а наразі займається популяризацією науки у проектах AromaNeedorium та Nobilitet.

Ольга Броварець — докторка фізико-математичних наук, яка разом з керівником створила внутрішньо несуперечливу та логічно замкнуту теорію спонтанного точкового мутагенезу.

Галина Клим — докторка технічних наук, яка досліджує сенсорні елементи на основі халькогенідних стекол та оксидної кераміки і займається розробкою мініатюрних високонадійних сенсорів для інформаційно-вимірювальних комплексів. Та інші…..


Якщо ви – дівчинка, дівчина, жінка, неважливо, звідки, неважливо, скільки вам років, і ваше серце лежить до науки – не бійтеся. Йдіть туди сміливо. Адже ніщо не зупинить жінку, яка готова працювати і робити наукові відкриття! Зі святом прогресу, розуму. Бажаємо наукової наснаги  та невтомності у новаторському пошуку, втілення інноваційних проектів задля прогресу та розвитку!

Немає коментарів:

Дописати коментар