« І ласощі всі тільки їли,
Сластьони, коржики, стовпці…»
Іван Котляревський «Енеїда»
Українці щедрий і багатий народ.
Чого в нас тільки немає: література, мистецтво й кулінарія. Українська кухня –
це такий же великий скарб, як вишиванки та пісні. Наша бібліотека № 12 вже
трохи розповідала своїм читачам про принади української кухні. Цього разу ми
продовжуємо етнографічні студії про їжу.
І не просто про наїдки, а про дитячі смаколики, про ласощі, що радували наших маленьких предків в давні часи. Отже, поговоримо про те, чим ласували дітлахи колись. Чим пригощали українську малечу їх мами і бабусі?
Відверто кажучи, ласощів
вистачало! Перше – кваша. Густий, схожий на кисіль продукт з житнього і гречаного борошна з додаванням
житнього солоду.
Приблизно, як желе. Хто пробував – смачно.
Ну, і вергуни, назва дивна для наших вух, ми знаємо їх як хрустики. Це просте печиво з муки, молока, яєць та олії. У кожної господині був свій рецепт.
Але такі вергуни, що були у моєї
бабусі – то кращих і не буває!
Плачинда. Ні, не письменник. Це корж з пшеничного тіста з різною начинкою: з солодким гарбузом, яблуками чи грушами. Смакота!
Гамула. Таке дивне слово!
Але це ласощі, та ще й які. М’які яблука перетерали, додавали мед і борошно – і
все запікали в печі. Щось на зразок безе.
Мабуть, і не гірше, ніж у французів. У всякому разі страва й досі
популярна.
Сластьони. З вчиненого
білого тіста, відривали маленькі шматочки і
смажили їх в олії до золотистого кольору. Ви їх точно їли! Бо це ж пончики.
Балабушки. Невеликі
круглі та рум’яні булочки з кислого тіста. Їх пекли
на Різдво та Новий рік. М’яка та золотиста булочка була справжньою окрасою
столу, а як їх любила дітвора!
Шулики, макорженики, маківники, ламанці. Це були ласощі, що ними
пригощали дітей раз на рік, на
Спаса. Прісні коржики заливали водою з медом
і маком. Давали трохи настоятися і
ласували ними. А макорженики – це щось
на зразок сучасних хлібців з маком. Їжа на щодень.
Як бачимо і в старі
часи діти мали змогу з’їсти щось «добреньке». До речі, цукерки теж були.
Щоправда цукор був досить дорогий, але ж був мед!
Медові стільники з молоком – ось ласощі для малих гурманів! Цукерки ж були
куповані. Льодяники на паличці – півники, які ми знаємо і зараз. Батьки, повертаючись
з ярмарку, завжди намагалися потішити дітей цими немудрими
ласощами. Закінчуючи «солодку» подорож, ми не ставимо крапку. Українська кухня по-справжньому багата, і ми ще нераз
повернемося до її невичерпного джерела.
Нам є що розповісти усім, кого зацікавила
наша публікація.
Немає коментарів:
Дописати коментар