пʼятницю, 21 серпня 2020 р.

Історія державного прапора України. Віртуальна подорож

            


Наближається одне з найбільших свят нашої країни. День Прапора та День Незалежності. Ці два поняття злилися в одне ціле. Без прапора немає країни. А кожна країна має свій прапор.

У нашого прапора довга та цікава історія. Саме про історію і цікаві факти про наш прапор бібліотекарі бібліотеки-філіалу №12 пропонують у вигляді віртуальної подорожі. Приєднуйтеся і подорожуйте, дізнайтеся щось нове із історії прапора нашої України.


Кожний народ має свою історію, свої історичні святині – герб, прапор, гімн. Символіка України дає уявлення про соціальні цінності державного ладу, формує уяву про боротьбу за самовизначення українського народу. Це – історичне надбання народу, частка його етнокультури. Національним символом неподільної, унітарної та суверенної України є блакитно-жовте полотнище прапору. Однак, наш прапор не завжди мав такий вигляд. Його еволюція відображає багатовікові процеси розвитку України як держави, а українців – як нації.


Його нинішній вигляд визначено постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року “Про Державний прапор України”. В ній зазначено, що Державний прапор України “являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3” . Ст. 20 Конституції України 1996 року остаточно затверджено вигляд Державного Прапора України.

Історія нашого прапора починається ще з часів Київської Русі. Тоді прапори були здебільшого червоного кольору – найбільш зручного для передачі сигналу під час бою. Ці стяги були трикутно-клинової форми, на яких зображувалися князівські знаки.

На це питання намагались знайти відповідь безліч істориків. Можливо, саме так воно і є, адже поєднання синього та жовтого кольорів в історії України ми зустрічаємо доволі часто. Відомостей про них мало, проте відомо, що князь Володимир Великий мав власний герб – золотий тризуб на синьому фоні. Чи могло це слугувати концепцією майбутнього національного прапора?

Різноманіттям вражали прапори козацької держави XVII ст. : різні форми (прямокутні, трапецієподібні, з клинцями чи косицями), кольори (білі, червоні, малинові, блакитні) та емблеми (зображення святих, хрести, зірки тощо). Певну одностайність прапори Гетьманської України отримали лише з середини XVIIІ ст.


Українці пишаються своїм прапором. Тому наш синьо-жовтий стяг побував у майже всіх куточках планети: в Антарктиді, на Евересті, на найвищому вулкані світу і навіть у космосі. Український національно-державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами. У ньому втілені віковічні прагнення українців до миру, волі та незалежності рідної землі. Державний прапор, як символ країни, є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш історичний дух, наша совість і наша незламність, це вічно жива пам’ять і вічна мрія нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар