середа, 28 серпня 2024 р.

Бесіда « Екологічний бумеранг»

 



Сьогодні «екологія» одне з найпопулярніших слів, яке у всіх на вустах. Про неї говорять вчені, політики, домогосподарки, бізнесмени. Часто доводиться чути про погану та добру екологію міста, району. В нашій країні є навіть міністерство  з назвою цієї науки. З розвитком цивілізації  вплив людей на природу стає чим далі потужніший і вже набрав планетарного характеру. Природі самій уже не сила загоїти ран, завданих їй людиною. Тому сьогодні  протягом дня бібліотека- філія № 12 запропонувала своїм користувачам тему для спілкування  з приводу екологічних проблем нашого часу.

середа, 21 серпня 2024 р.

Не забуваю про людей, які мене читають ( До 100-річчя П. Загребельного)

 


Павло Архипович Загребельний народився 25 серпня 1924 р. у с. Солошине( козацьке село) на Полтавщині, 1941 р.. Змалку ріс без матері, завжди тягнувся до книги, вчився добре. Навчався майбутній письменник у Солошинській середній школі. У середніх і старших класах захоплюється математикою. Мріяв бути вченим. У червні 1941 року Загребельний закінчив десятирічку. Збирався вчитися далі, але почалася друга світова. Пішов добровольцем на фронт, був курсантом 2-го Київського артучилища, в серпні цього ж року був поранений, потрапив у полон. У 1945 р. П. Загребельний працював у радянській воєнній місії в Західній Німеччині.

четвер, 15 серпня 2024 р.

Інформ-хвилинка « Не наступіть на бджолу»( День пасічника)

 


Наше здоров’я значним чином залежить від того, з чого складається наш раціон харчування. Тому про користь натуральних продуктів годі й говорити, а мед , як ніщо, належить до надзвичайно корисних продуктів харчування. І наша бібліотека- філія №12 вирішила  розповісти своїм користувачам не тільки про користь меду та бджіл, але й  про  представників найсолодшої професії- пасічників, адже пасічників цінували на нашій землі із сивої давнини. День пасічника в Україні почали святкувати з 1997 року.

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Гра – подорож « Безпека на дорозі- безпека життя»

 


 Скоро розпочнеться новий навчальний рік. Діти після канікул повернуться за шкільні парти, а це означає, що серед пішоходів побільшає дітей. Значно посилиться увага на дотриманні правил дорожнього руху, особливо неподалік освітніх закладів та на пішохідних переходах неподалік від них.Отже головною метою гри- подорожі « Безпека на дорозі- безпека життя» в бібліотеці-філії №12   було формування позитивного ставлення до вимог безпеки в  усіх учасників дорожнього руху, обґрунтування важливості дотримання безпечної та відповідальної поведінки на дорозі задля збереження життя та здоров’я  наших користувачів.

вівторок, 6 серпня 2024 р.

Батько українського історичного роману (205 р. П. Кулішу(1819-1897)

 


Пантелеймон Куліш належить до числа рідкісних явищ, коли в одній постаті сполучається історик і літератор, поет і прозаїк, драматург і мовознавець, перекладач, етнограф, критик. Все це дало Кулішеві право посісти визначне місце в історії української культури, помітно вплинувши на розвиток нової української літератури. Багатогранна  діяльність цього талановитого поета, прозаїка, етнографа і видавця охоплює кілька десятиліть.

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Літературна година « Калинова рідна мова »

 

  


  Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов’я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка. Мова – духовне багатство народу, це історія життя наших далеких предків, це наш родовід. Українською  розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали нам колискові. Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Вона, мов неповторний самоцвіт, виграє барвами веселки, має своє звучання, свою вагомість, свою красу.