вівторок, 1 серпня 2023 р.

“Здоров’я – це життєва енергія”

 


Людина живе у світі, який змінюється щомиті, щохвилини… На неї впливають коливання температури повітря, вологості, сили вітру, атмосферного тиску, радіація й електромагнітне випромінювання, хімічне забруднення повітря, води та грунту, зміна укладу життя, лавина інформації та надзвичайно високий темп життя. Залежність здоровя від соціальних умов та професійних захворювань…

Ви, мабуть, не раз замислювалися, як все це людина витримує?

Бібліотека філія №12 пропонує публікацію “Здоров’я – це життєва енергія”

Здоровя – це одна з головних умов досягнення успіху в житті.  Здоров’я потрібно нам для того, щоб знайти своє місце у житті, щоб кохати й бути коханими, щоб радіти, сміятися і насолоджуватися життям. Тож будьте здорові!

Бережіть  з молодих літ, зміцнюйте і примножуйте його! Не розтринькуйте даремно цей безцінний скарб, дарований вам Природою і вашими предками.

Багато хвороб у людей виникає саме через недбайливе ставлення до свого здоровя.

Недарма наш народ склав таку загадку: Що це таке? Як його маємо – бездумно, марно тратимо, а як його не стало – віддали б усе, щоб повернути назад.

Звичайно, це - здоровя!

Видатний український учений – медик академік Олександр Богомолець казав:Вміння продовжувати життя -  це насамперед вміння не скорочувати його

Отже, харчування є одним із важливих чинників зміцнення здоровя, збереження працездатності й активного довголіття. 

Хлібобулочні та круп’яні вироби є джерелом енергії для організму і забезпечують його вуглеводами, білками, вітамінами.

Овочі містять велику кількість клітковини, неорганічних речовин, води, вітамінів та вуглеводів.


Фрукти містять велику кількість вуглеводів (у вигляді природного цукру – глюкози й фруктози), вітамінів, неорганічних речовин, води, клітковини та пектинів.

Молоко і молочні продукти, які постачають організм неорганічними речовинами, білками та вуглеводами. Деякі зних мають високий вміст жиру. Багато молочних продуктів є джерелом вітамінів А, В і D.


Продукти тваринного та рослинного походження, що є постачальниками білка для організму людини.

Водночас разом із продуктами тваринного походження в організм надходять тваринні жири й холестерин, які при надмірному вживанні цих продуктів можуть спричинити у дорослих захворювання серцево – судинної системи. Тому в дорослому і літньому віці краще вживати білки рослинного походження, які містяться в сої, бобових культурах та грибах.


Організм  людини потребує  ще певну кількість жирів і цукру для забезпечення енергетичної функції. Оскільки надлишок жирів і цукру призводить до низки захворювань. Тому рекомендується обмежувати себе в солодощах, вживати більше рослинної олії, вершкове масло, горіхи, соняшникове та гарбузове насіння.                  



На основі цих корисних звичок харчування, а також рухової та фізичної активності формується (фундамент) здорового  способу життя.

Нехай цей безцінний дар - здоровя – завжди радує нас прекрасним духмяним ароматом повноцінного життя.

Отже, будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар