вівторок, 21 березня 2023 р.

Ліс –захисник Землі

 

Ви знаєте, як сплять старі гаї?

Вони все бачать крізь тумани.

Павло Тичина.

Ліс…Як просто звучить це слово! Та тільки ввійдеш у лісові хащі, і виникають сотні запитань. Чому лісовий океан усе зменшується, незважаючи на піклування лісівників? Чому у великих містах погано ростуть сосни?

 

Тому бібліотека філія №12 вирішила розширити ваші знання про «легені» планети. Ліси- явище історичне і має свою давню історію. Перші з них з'явилися 380 мільйонів років тому. Багато разів ліси змінювали свій вигляд, склад. У сучасному  лісі щось залишилося від кожного періоду існування лісу. Тут ростуть найрізноманітніші дерева, кущі, трави, квіти, гриби….Вони не схожі одне на одного. Усі вони цікаві й незвичайні і діляться на типи (хвойні, листяні, мішані,тропічні…). Ліс впливає на численні фактори природи. В ньому мало світла, його крони затримують опади і тому повітря вологіше. Влітку прохолодно, а в зимку тепліше й існує затишок від вітру. Тому вчені  виділяють у лісі деревостій, підріст, підлісок і живий надгрунтовий покрив. Зробіть  такий дослід. Порахуйте кількість дерев у молодому лісі на площі 10 м. кв. Потім це ж зробіть у старому лісі дерев буде набагато менше. І це не дивно. В природі лісу також істує теорія де виживають сильніші.


Цікаві факти про ліс
:

1.Найдорожча в світі порода дерева – магахоні

2.Понад 70 відсотків території Фінляндії покриті лісами. Це найбагатша деревами країна у всій Європі.

3.У всьому світі ліси займають майже третину всієї суші.

4.Щорічно Земля втрачає майже сто мільйонів дерев.

5.У лісі частота пульсу людини зменшується на п'ятнадцять-двадцять ударів в хвилину, а дихання стає рівніше і спокійніше.

6.Дев'ять десятих всіх поживних речовин дерева отримують з атмосфери, і лише одну десяту – з грунту.

7.Найвищі в світі дерева – секвої.

8.У середньому одне дерево виробляє близько сотні кубометрів кисню щорічно.

9.Дерева знижують температуру повітря за рахунок випаровування води листям.


 Давайте поводитися в лісі так, щоб не зіпсувати лісової краси. Щоб і далі захоплюватися тим, що створила природа. А саме:

-        Не залишай після себе сміття. Набагато приємніше гуляти чистим лісом.

-        Будь обережним з вогнем у лісі. Часто лісові пожежі починаються з маленького багаття.

-        Не рви лісових квітів у букет. Серед них багато уже рідкісних.

-        Не ображай мурашок і інших комах. Вони дуже корисні для Землі.


Отже  кожне дерево, кожний ліс дає користь людям:
дерева захищають нас від спеки й холоду, від пилу й диму, від шкідливих речовин, дерева дають нам для  дихання кисень. А як заспокоює ліс втомлені нерви, як добре відпочиває людина в лісі! Якщо людина не буде   вбачатиме в собі простої істоти, яка ділить планету з багатьма іншими, це неминуче призведе до вимирання людства. Шануйте ліс, друзі, і  не довіряйте  тим, хто каже, що його  дуже багато. Давайте залишимо  цю красу і наступним поколінням!

Немає коментарів:

Дописати коментар