четвер, 17 жовтня 2024 р.

Таємниці Зірки Мензатюк (До 70-річчя від дня народження)

 


 Шановні наші читачі,  бібліотека філія №12 вирішила розповісти вам  про сучасну українську письменницю, талановиту журналістку і володарку низки престижних літературних премій- Зірку Мензатюк. Та  перш за все, вона  стала відома  завдяки яскравим і захоплюючим дитячим книгам, наповненим веселими пригодами, чарівними персонажами та істинно українськими мотивами. Авторка відноситься до тих сучасних українських письменників, які в своїх творах активно пропагують рідну мову   та культуру України.  

середа, 16 жовтня 2024 р.

Літературна година « Найбільший скарб- хліб» ( Всесвітній день хліба)

 


Хліб! Як часто всі ми думаємо, говоримо, й чуємо про нього! Хлібом-сіллю зустрічають  бажаних гостей. Через хліб спалахують війни,,,, Зовсім не схожі одне на одне рослина, зерно, борошно і те, що з борошна зроблено, а звуть  його одним словом- «хліб». Виявляється у цього найнеобхіднішого в нашому житті продукту є навіть  день народження, адже 16 жовтня  святкують Всесвітній день хліба.От і  ми, бібліотекарі філії №12 , запропонували учням 1-х класів ліцею №2  «Подільський» літературну годину « Найбільший скарб- хліб». На заході була представлена тематична поличка «Добрі звичаї нашого народу», з якої  «першачки» мали можливість переглянути книжки   про хліб, зерно, та людей які виробляють хліб.

пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

«Український трикутник: чуб, оселедець, вуса» ( міні-проект «Добрі звичаї нашого народу» )

 

                                           Питалися козака: «Що то за причина,

                                            Що в вас гола голова, а зверху чуприна?»

                                            А причина то така: Як на війні згину,

                                             Мене янгол понесе в небо за чуприну»

                                                                      Степан Руданський

   Сьогодні  бібліотека-філія №12, продовжуючи свій міні-проект «Добрі звичаї нашого народу», поведе мову про зачіски  наших далеких предків. Яких тільки зачісок не носили давні українці! Це і чуб, і чуприна, і просто волосся підстрижене  «під макітру»…Волосся  було не просто зачіскою. Це була ознака, що повідомляла про статус  людини.

четвер, 10 жовтня 2024 р.

“Людина, митець, естет – Оскар Уайльд” (до 170-річчя від дня народження)

 


Оскар Уайльд народився 16 жовтня 1854 р. у Дубліні. Його мати була освіченою жінкою. Від неї він і успадкував свій художній талант письменника. Батько Оскара Уайльда був чудовий хірург, історик, археолог, етнограф, популярний лектор.Бібліотека – філія №12 пропонує вашій увазі публікацію “Людина, митець, естет – Оскар Уайльд”, про ірландського філософа, відомого драматурга, генія,  дивовижного поета. Йому давалася легко поезія, проза, п'єси, статті та казки. І не було жодної людини, яка не змогла б піддатися її чарівності.