середу, 23 березня 2022 р.

Вода- безцінний скарб природи

 

В нашому житті є речі, до яких ми звикли, і не те, що не уявляємо свого життя без них, а навіть вважаємо, що вони є звичайною складовою нашого життя і так було завжди. Тому бібліотека філіал №12 вирішила нагадати вам про природний ресурс, без якого  людина не буде існувати, а особливо у цей важкий час .Це- ВОДА. Адже 22 березня – Всесвітній день води!

Вода – окраса всієї природи. Вона дає життя майже  всьому, що нас оточує . Щодня ми використовуємо десятки літрів води і навіть не задумуємось над цим. Вона для нас – це щось настільки звичне, що уявити світ без неї просто неможливо. Це те саме, що і сонце, повітря…

 


Тим не менш, запаси води на нашій планеті не безмежні. Хоч Землю і називають блакитною планетою, та ми знаємо, що майже уся ця блакить не придатна для пиття – вода занадто солона, чи  забруднена людиною. З року в рік кількість людей на планеті збільшується і, відповідно, збільшується кількість споживачів води. Прісної води залишається все менше і менше, і вже декілька років екологи б’ють на сполох. Та ми про це ще не задумуємось.


Цікаві факти про воду:

-Людський організм на 60-70% складається з води, а дитячий – 80%. Людський ембріон складається з води на 94%.

-В середньому кожна людина щорічно споживає приблизно 60 тон води.

-У світі 1 мільярд 100 мільйонів людей не мають доступу до якісної питної води.

-Скорочення рівня води в тілі людини всього на 2% може призвести до 20% зменшення розумових і фізичних показників.

-Всього на Землі близько 3 млн.м3 прісної води, із них 1,4 млн.м3 складають поверхневі води. Щодня з поверхні землі випаровується 1 трильйон тон води.

-Приблизно 70% Землі вкрито водою. Але тільки 1% з цієї води придатний для пиття.

-Більше 2/3 запасів прісної води на Землі зберігається в льодовиках.

Захист водних ресурсів від виснаження та забруднення – одна з найважливіших проблем, що вимагають невідкладного вирішення. Одним з основних напрямків діяльності з охорони водних ресурсів є впровадження нових технологічних процесів виробництва, перехід на замкнуті (безстічні) цикли водопостачання, де очищені стічні води не скидаються, а багаторазово використовуються у технологічних процесах. Замкнуті цикли промислового водопостачання дадуть можливість повністю ліквідувати скидання стічних вод у поверхневі водойми, а свіжу воду використовувати для поповнення безповоротних втрат.

    Істотний вплив на покращення існуючої ситуації може зробити впровадження високоефективних методів очищення стічних вод, зокрема фізико-хімічних, найефективніших із яких є застосування реагентів. У найближчій перспективі планується впровадження мембранних методів очищення стічних вод.

     Таким чином, охорона та раціональне використання водних ресурсів – це одна з ланок проблеми охорони природи світового масштабу і підходити до її вирішення теж потрібно свідомо, комплексно, а головне невідкладно!

Отже не забувайте, що ВОДА –безцінний скарб природи. Давайте берегти його!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар