понеділок, 14 березня 2022 р.

Людяність творить чудеса!!

 


Хто ми, і чого  варті, як люди,   показують важкі часи в сьогоденні.  Зараз в нашій Україні  чимало людей опиняються в складній життєвій ситуації, більшість  з них  частіше звертаються за підтримкою не до професійних психологів, бо часто не мають такої можливості, а до друзів або членів сім’ї. Але далеко не всі знають, як допомогти людині, яка знаходиться в пригніченому емоційному стані або навіть в депресії. Колись давно німецький філософ Е. Кант сказав: «Людяність – це здатність брати участь у долі інших людей».Тому бібліотека філіал  №12 вирішила  допомогти  хоча б словами .


 Є  ситуації, які  здаються на перший погляд  категорично нерозв’язними. І поодинці ніяк не виходить з ними впоратися. Бачачи це, починаєш задумуватися як підтримати людину, яка поруч і має в цьому потребу .Проблемні ситуації  в цей час можуть бути самими різними: втрата близької людини, хвороба, сімейні проблеми, проблеми з дітьми – всього не перерахуєш, настільки їх багато. І кожна ситуація вимагає правильного і відповідного підходу.


Слово також може врятувати вилікувати, але і завдати шкоди. Недарма ж головна книга нашого буття- Біблія починається так: «Спочатку було  Слово.І  Слово  було у Бога…»

Дуже важливо знати як підтримати людину правильно. Знайти підходящі слова, щоб полегшити її стан. Якщо  немає слів, то підтримку можуть надати ваші дії. Буває просто потрібно поплакати разом чи обійнятися.

                Дуже часто в стані  тривоги люди закриваються від зовнішнього світу. Вони занурені в тихий жах, в свої переживання, вони замуровані немов в капсулі. Люди бувають приголомшені, недоступні до словесного спілкування. Тому найкраще, що можна зробити: бути поруч, бути близьким, бути відчутним та уважним.

Коли після шоку почнеться реагування на ситуацію, найголовніше – дати можливість виходу будь-яким емоціям. «Тобі зараз так погано, не говори про це» – так говорити категорично не можна. Якщо занепокоєна людина бажає виговоритися, нехай говорить. Якщо мовчить – значить, потрібно помовчати. Ця людина повинна дати вихід емоціям , які накопилися всередині, щоб всі її почуття знайшли вихід. Не стримуйте її! Не засуджуйте! Якщо ви відчуваєте, що вже не в силах бути поруч з тим, хто переживає горе, що вас затягує, треба відволіктися.

                1.Візьміть  улюблену книгу, погортайте її сторінки. Почитайте, якщо є можливість.

                 2.Згадайте щось приємні ситуації зі свого життя.

                 3.Займіться  домашніми справами.

                 4.Приділіть  увагу домашнім улюбленцям.               

Будьте поряд, скористуйтеся нашими порадами і ви неодмінно допоможете близькій людині подолати чорну смугу в її житті.

Універсального “знеболюючого” від усіх переживань, на жаль, нема, але є речі, які допоможуть підтримати людину правильно. Нам так  необхідно  в різних життєвих ситуаціях залишатися ЛЮДЬМИ. Ми  - великий  народ, ми- українці, і ми разом.

Немає коментарів:

Дописати коментар