четвер, 3 вересня 2020 р.

Етнографічна онлайн хвилинка «Пан Борщ»

 

«Із страв славетних українських.

Є найдревніша страва – борщ.

В нім сила, міць, здоров’я, свіжість,

Якщо той борщ – насправді борщ»

(В. Креницький)


Борщ… Хто не знає і не їв цієї страви? Ви їли коли-небуть отой духмяний бабусин борщ, що варився і умлівав в печі?

Ви ловили маленькими носиками аромат цієї простої, а разом з тим складної чудової страви?

Якщо не їли – то ви нічого не знаєте про Борщ!

 Наша бібліотека продовжує серію етнографічних «оповідок» про традиції нашої України. Чергова серія – про борщ.

У нас в Україні, борщ завжди вважався символом міцної родини: усі складові у великому полив’яному горщику, варяться, а потім, умліваючи, передають усі свої найтонші аромати і смаки основній страві  - наваристому, густому, щоб аж «ложка стояла», борщу.

В дуже далекі часи борщ називали «варивом з зілля». А зараз, у сучасній Українській кухні нараховується до 70 рецептів приготування борщу (київський, полтавський, львівський, волинський, тернопільський ...). Вважають, що саме слово борщ походить від назви рослини борщовик, листочки якої і використовували при приготування страви. Існує навіть таке поняття, як «борщовий пояс» - назва земель південно-східної України, Польщі, Білорусії, Росії, де поширена ця страва.

Усі надбання нашого народу повинні переходити у спадок дітям, онукам, з бабусиними рецептами, ну і, звичайно ж, із ароматом смачного борщу з печі.

У борщу є навіть своя палітра:

червоний – класичний борщ з помідорами, буряком, морквою та капустою;

білий – борщ на основі сироватки, сметани чи вершків з додаванням зелені;

зелений – юшка з додаванням щавлю, молодої кропиви, зеленої цибулі й яєць;

чорний – борщ з сушеними грушами або в’яленими сливами, сушеними грибами, саме вони надають темного кольору цій страві.

 Найскладніший і найдорожчий «панський борщ» - це борщ київський (у ньому м'ясо яловичини, баранини, свинини, а також натуральний свіжий хлібний квас). До речі, раніше закислювався борщ сироваткою, кислими яблуками чи ягодами, кислою капустою. Помідорна заправка борщу  з’явилася лише в 19 столітті, коли на Україні прижилися американські помідори.

Проводяться навіть фестивалі борщу. Перший – це фестиваль «Борщ - їв» на Тернопільшіні  у місті Бощів уже 12 років поспіль. Другий – у нас на Полтавщині в містечку Опішня «Борщик у глиняному горщику», він проводиться уже 6 років підряд.
Приїжджають знавці старовинних рецептів борщу з усієї країни та готують близько 60 видів цієї чудової страви. А їсти треба обов’язково з полив’яної миски. Спробуйте! Ви зрозумієте, що у борщу зовсім інший смак!
У кожної господині свій рецепт борщу: м'ясо, капуста, картопля, квасоля, морква цибуля, свіже сало, часник, помідори, приправи. Але тільки вміння, бажання нагодувати родину, любов робить усе це стравою на всі часи – Борщем!

 Недарма ж у народжу кажуть: «Увесь  вік їси не проїси – бо це Борщ!»




Немає коментарів:

Дописати коментар